Šmit tvrdi da su bile postavljene barikade koje bi spriječile njegov dolazak u Banjaluku

Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, poručio je kako se se ne plaši Dodikovih prijetnji i da će doći u Republiku Srpsku.

On je rekao da se ne osjeća kao kukavica i slabić što juče nije otišao u Banjaluku, nego da je ispao mudriji od Dodika.

– Bile su postavljene barikade da bi se spriječio moj dolazak. Zbog čega su bile zatvorene neke ulice? Muzički festival je tek u petak. Ili se danima za to spremaju ili su pokušali da spriječe moj dolazak?! Zamislite da se desio napad na mene ili da su mi zabranili ulazak u zgradu, i to pred kamerama, da me neko silom sprječava, da li bilo ko osim u Banjaluci vjeruje da bi se u Evropi neko radovao tome, možda bi se u Moskvi radovali. Imali biste situaciju koja bi izazvala krizne sastanke i ova zemlja bi bila dalje od Evrope. Ja sam mudro djelovao – rekao je Šmit.

Šmit je poručio da će sigurno doći u Banjaluku, ne precizirajući kad.

– Ja ću svoje obaveze izvršiti i mnogi će se začuditi kako će to izgledati. Kad bih se plašio da odem u dio zemlje koja je kandidat za EU zato što mi neko prijeti, onda nešto ne bi bilo u redu sa mnom – rekao je on, piše N1.

Kristijan Šmit rekao je da dolazi “vrlo nezgodna situacija” za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika jer on napada Dejtonski sporazum.

Na pitanje da li to znači da će iskoristiti bonska ovlaštenja i smijeniti Dodika, Šmit je odgovorio da su sve opcije moguće.

– Budimo mirni, ja se neću uplitati u svaku igru i svaku glupu djetinjariju. Dodiku poručujem: Znam za jadac, nemoj potcjenjivati međunarodnu zajednicu, ti ćeš odgovarati za svoje ponašanje. Već sam intenzivno koristio bonska ovlaštenja. Neću otkriti sve karte, ali sve opcije su na stolu. Dodikovog prethodnika je moj prethodnik skinuo s vlasti. Ovo nije borba, nije ovo fudbalska igra, ovdje je riječ o budućnosti zemlje i zbog toga se mora djelovati vrlo promišljeno, a ja to radim. Šta on želi, da me uhapsi i zatvori, pa je onda sve to prepustio narodu, paradajzu i jajima. Paradajz je Dodikov argument?! Mislim da Dodik ima tehnički problem, misli da se svijet vrti oko njega i da svi moraju igrati po njegovim pravilima – rekao je on.

Šmit tvrdi da je dobio podršku međunarodne zajednice.

– Ne razmišljam da odem, da podnesem ostavku. Ja sam iz južne Njemačke, iz franačke oblasti. Franci su poznati kao tvrdoglavi. Kod mene je ta karakteristika jaka. Nijednog trenutka nisam razmišljao da odem jer je izazov sačuvati mir u ovoj zemlji – poručio je Šmit.

Prethodni članakPrijem kod gradonačelnika za najbolje mlade sportiste Trebinja
Naredni članakTužilaštvo BiH traži da se Dodiku zabrani političko djelovanje