Smaragdna ljepotica: Čarobni prizori kanjona Neretve

Bosanskoherecegovačka ljepotica Neretva, isklesala je kanjon koji mnoge ostavlja bez daha.

U serijalu Ljepote Bosne i Hercegovine nastalom u saradnji Dron.ba i N1, nastali su fascinantni prizori iznad ove smaragdne rijeke. 

Rijeka Neretva (Narenta, NERA-ETWA što znači božanska voda, božanska rijeka), u svojih 225 km dužine, teče preko teritorije Bosne i Hercegovine (203 km) i Hrvatske (cca 22 km). To je najvažnija hercegovačka rijeka i jedna od najhladnijih na svijetu: njen izvor se nalazi u Dinarskim Alpama, planinskom lancu koji predstavlja skelet države, na cca 1300 m iznad nivoa mora, na lokalitetu Jabuka, oko 30 km od Sarajeva.

Jedinstvene nijanse boja ove rijeke, ekstremno čiste i pjenušave, čine je osobenim i posebno privlačnim simbolom ovih krajeva, osim što ga karakteriše i prebogat endemski biosistem.

Rijeka počinje svoj tok prolazeći kroz škrte vrleti u smjeru sjeverozapada cca 100 km, dodirujući mjesto koje se zove Glavatičevo, zatim gradić Konjic, da bi se potom spustila prema jugu preko Jablanice, prošla kroz Mostar, Počitelj i Čapljinu i “izbila” u Jadransko more kod gradića pod imenom Ploče, u Hrvatskoj, preko čije luke se vrši transport roba u cijelu Bosnu i Hercegovinu i dalje.

Rijeka je velika atrakcija, ne samo zbog čistoće vode i toka, nego i zbog toga što na određenim dijelovima dozvoljava rafting i druge aktivnosti, kao što je ribolov pastrmke, zbog kojeg na nju dolaze ribolovci iz cijele zemlje.

Prethodni članakU Konjicu novi slučaj zaraze
Naredni članakVODITELJ UVRIJEDIO DOKTORKU KISIĆ, ONA MU UZVRATILA: Kakvo vam je to pitanje? Nije bitno ko je kog pola..