SMANjUJE SE BROJ PACIJENATA SA GASTROINTESTINALNIM SIMPTOMIMA U NEVESINJU

Broj pacijenata sa gastrointestinalnim simptomima u Nevesinju se smanjuje. U Hitnu službi Doma zdravlja tokom protekle noći javilo se 18 pacijenata koji su se žalili na stomačne probleme. Ako se ovome doda i broj pacijenata pregledanih u Službi porodične medicine evidentno je smanjenje broja oboljelih u odnosu na protekli vikend, potvrdili su u nevesinjskoj zdravstvenoj ustanovi.

Podsjećamo, juče je nevesinjsku zdravstvenu ustanovu posjetila epidemiolog dr Jelena Durić. Nakon razgovora sa ljekarima i zdravstvenim radnicima najavila je da će epidemiološka istraživanja ići u više pravaca.

– Kada su u pitanju masovna obolijevanja u kratkom vremenu uvijek se razmatra higijenska ispravnost vode, ali i mogućnost virusne etiologije bolesti, naglasila je Durić.

Ona je predložila da se uzmu uzorci stolice pacijenata za mikrobiološku analizu koje će uraditi Institut za javno zdravstvo RS. Ekipe iz Instituta izvršile su i dodatno uzorkovanje vode sa više tačaka za mikrobiološku i hemijsku analizu.

Dok ne stignu prvi rezultati stanovništvu se preporučuju pojačane mjere lične higijene, redovno pranje ruku, prokuvavanje vode za piće i pranje namirnica prokuvanom vodom.

Higijsko-epidemiološka služba Doma zdravlja Nevesinje pratiće situaciju i u dogovoru sa nadležnim institucijama preporučivaće odgovarajuće mjere. Radionevesinje

Prethodni članakGrađani se ponovo okupljaju na sjeveru KiM
Naredni članakĐOKOVIĆ SE POKLONIO JOKIĆU “On je nevjerovatan, ponos Srbije”