SLUŽEN PARASTOS ZA POGINULE USTANIKE I POLOŽENI VIJENCI (FOTO)

– Kod spomen-obilježja u selu Krekovi kod Nevesinja danas je služen parastos i položeni vijenci povodom obilježavanja 148 godina od ustanaka srpskog naroda u Hercegovini – Nevesinjske puške.

Vijenac je u ime institucija Republike Srpske položio predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković u pratnji ministra rada i boračko-invalidske zaštite Danijela Egića i savjetnika srpskog člana i predsjedavjuće Predsjedništva BiH Boška Tomića.

Na spomen-obilježje ustanicima vijenac je u ime institucija Srbije položio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković u pratnji generalnog konzula Srbije u Mostaru Vase Gujića.

Cvijeće su položili i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ilija Tamindžija, Ognjen Kuljić i Maksim Skoko, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Ljubica Miljanović, predstavnici Nevesinja i drugih hercegovačikih opština, načelnici opština Nikšić Marko Kovačević i Plužine Slobodan Delić, udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i NOR-a.

Prva Nevesinjska puška bio je ustanak podignut u mjestu Krekovi u opštini Nevesinje 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti i ubrzo se proširio na cijelu BiH, uz podršku Srbije i Crne Gore.

To je vremenom preraslo u srpsko-turski rat. Ubrzo je došlo do Berlinskog kongresa 1878. godine kojim su Srbija i Crna Gora dobile nezavisnost i teritorijalno proširenje, dok je Austrougarska na 30 godina okupirala BiH.

Druga Nevesinjska puška, poznatija kao Uloški ustanak, izbila je u januaru 1882. godine napadom ustanika na austrougarsku žandarmerijsku stanicu u Ulogu zbog donošenja takozvanog Vojnog zakona o obaveznom služenju vojske mladića iz BiH.

Nevesinjska antifašistička puška predstavlja oružani otpor ustašama 3. juna 1941. godine u selu Drežanj, nakon masakra 27 ljudi u selu Udružnje kod Nevesinja.

Ovaj oružani otpor fašističkom okupatoru se u trećoj knjizi Otadžbinskog rata Rusije pominje kao prvi antifašistički ustanak u porobljenoj Evropi, ali ga komunističke vlasti bivše Jugoslavije nisu proglasile za Dan ustanka protiv okupatora.

Obilježavanje 148 godina od Nevesinjske puške organizuju odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

 

Prethodni članakVIŠKOVIĆ: NEVESINjE ĆE UVIJEK IMATI PODRŠKU VLADE SRPSKE
Naredni članakOBILJEŽENO 148 GODINA OD NEVESINJSKE PUŠKE-BORBA ZA SLOBODU KRETALA IZ HERCEGOVINE