Služen parastos u Ortiješu za pobijene mještane južnih mostarskih naselja

Služenjem parastosa u novoizgrađenom Hramu Svetog Stefana Despota i Prepodobne Evgenije Lazarević u  Ortiješu kod Mostara danas je obilježeno 76 godina od stradanja mještana mostarskih naselja Ortiješ  i Lakševine u Drugom svjetskom ratu.

Ove godine parastosi nije služen kod spomenika stradalim mještanima u naselju Lakševine, a zbog pandemije virusa korona parastos u Ortiješu je služen uz prisustvo manjeg broja mještana.

Godišnjica stradanja stanovnika Lakševina i Ortiješa obilježena je u organizaciji Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, Srpske pravoslavne crkvene opštine Blagaj i Udruženja za korištenje i održavanje groblja Ortiješ.

Mještani Ortiješa svjedoče da su u svakom ratu preživljavali golgotu.

U Prvom svjetskom ratu pobijeno je pet njihovih predaka, a u Drugom 31, dok je u Lakševinama četrdesetih godina prošlog vijeka stradalo 14 osoba.

Stariji mještani ovoga naselja posvjedočili su o zločinu koji su pripadnici ustaških jedinica iz okolnih sela počinili nad njihovim precima.

Oni pričaju da su ustaše 30. septembra 1944. godine okupili sve muškarce iz naselja Ortiješ i Lakševine.

Ustaše su one koji su pružali otpor pobili u njihovim domovima, dok su ostale odveli do obale Neretve i strijeljali.

Ortiješani su se danas prisjetili i poginulih mještana u prošlom otadžbinskom ratu.

Paroh blagajski Branimir Borovčanin kaže da je i danas parastos služen za sve preminule na ovom području, prvenstveno za one koji su stradali  u Drugom svjetskom ratu.

-Svi oni su kanonizovani u donjehercegovačkim mučenicima jer su stradali mučenikom smrću, rekao je Borovčanin.

Pozvao je povratnike u Mostru da budu jedinstveni da se nikada više ne bi događala stradanja kojima se danas svjedočilo.