Poznata je među građanima Mostara priča da u Mostaru svako može naći posao osim pravog Mostaraca, odnosno stvarnog stanovnika ovoga grada.

Poznata je isto tako informacija da najviše onih koji sa strane dolaze na posao u Mostar radi u državnim institucijama i javnim preduzećima, dok oni koji žive u Mostaru popunjavaju radna mjesta u trgovačkim lancima, tržnim centrima, kafićima ili vinogradima.

Ovu informaciju danas je djelimično potvrdila i Porezna uprava Federacije BiH koja je iznijela podatke o broju zaposlenih u gradovima Federacije i mjestu prebivališta  tih osoba.

Iz istih se vidi da je u Mostaru zaposleno 32.269 osoba, dok od toga broja 28.929 osoba ima mjesto prebivališta u Mostaru. To znači da se svakoga dana na posao u Mostar preko Žovnice, Podveležja i drugih brdskih prevoja preko kojih se stiže u dolinu Neretve slije 3.340 osoba. To je jedan manji gradić nemostaraca koji žive od poslova u Mostaru.

U svim ostalim opštinama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu broj zaposlenih osoba veći je od broje osoba koje rade u toj opštini, a ista je situacija i u Zapadno-hercegovačkom kantonu.

U isto vrijeme na Zavodu za zapošljavanje krajem februara bilo je prijavljeno 15.204 osobe iz Mostara koje ne rade i svakim danom ih je sve više. Topportal