Slučaj Pavkov: Zvezda dobila spor

Crvena zvezda nije uvijek poražena strana pred FIFA i nije uvijek ona koja je tužena. Klub sa Marakane bio je tužilac protiv Al Feihe iz Saudijske Arabije zbog kašnjenja u uplati obeštećenja za transfer Milana Pavkova i uspjela je da izdejstvuje naplatu “penala” u iznosu 105.270 dolara.

Al Feiha je dospjela na listu tuženih jer je iritirala rukovodstvo Crvene zvezde lažima da je izvršila uplatu u predviđenom roku, vjerovatno do spora ne bi ni došlo da je iz Saudijske Arabije potražen razuman dodatni rok za regulisanje obaveze od 800.000 evra za kupovinu Pavkova.

Hronoglogija slučaja je interesantna i kreće od 25. avgusta 2022. godine, kad je sklopljen dogovor između Al Feihe i Crvene zvezde za transfer Pavkova. Sporazum je uključivao uplatu 800.000 dolara do 29. avgusta, ukoliko prethodno centarfor uspješno prođe medicinske preglede.

Pavkov je 27. avgusta potpisao ugovor sa Al Feihom, a dva dana kasnije saudijski klub je poslao instrukcije za plaćanje, ali ne i dokaz da je uplata izvršena. Sa Marakane su naglasili da produžuju rok za jedan dan.

Prvog septembra Crvena zvezda zatražila od Al Feihe da dostavi relevante dokaze o uplati, a tek 12. septembra Al Feiha je poslala “swift” o navodnoj uplati 29. avgusta. Pet dana kasnije, sa Marakane je potvrđeno da nije registrovana nijedna uplata po tim instrukcijama.

Crvena zvezda je 27. septembra upozorila Al Feihu da će predati tužbu FIFA, a dva dana kasnije primila je uplatu od 799.990 dolara. Ubrzo su na Marakani dobili dokaz da je transkacija izvršena 28. septembra i da su Saudijci lagali o ranijem izmirenju obaveze, a i uplata od 10 dolara manje bio je iritantan potez.

To je bio razlog da Crvena zvezda zatraži pred FIFA naplatu “penala”, tužba je podnijeta 24. oktobra 2022. godine. Zahtjevala je 105.270 dolara (10 dolara koliko je falilo do 800.000, 100.000 kazne i kamatu od 5.260).

Svi argumenti bili su na strani Crvene zvezde i FIFA sudija Loa Alveš iz Francuske donio je odluku da Al Feiha mora da plati srpskom klubu 105.270 dolara.

Prethodni članakNaručio kiselu vodu u Rijeci, dobio tekućinu koja mu je spalila jednjak
Naredni članakRAZJEDINJENI: Da li su najavljeni protesti veterana OSUĐENI NA FIJASKO