SLAŽE SE VLADA HNK: Evo koja imena su u igri za ministre

Dogovor oko formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu konačno je postignut i trebao bi biti finaliziran do kraja ove sedmice između HDZ-a, SDA i SDP-a.

Kako smo već objavili HDZ će imati premijera u liku gospođe Marije Buhač i pet ministarstava, MUP, zdravstvo, saobraćaj, poljoprivreda i vodoprivreda te Ministarstvo za pitanja boraca. Buhač je bila rukovodilac Sektora za zdravstvo ZZO HNK i kćerka bivšeg čelnika KO HDZ-a BiH i uglednog biznismena Rafaela Gagre.

Prema neslužbnim informacijama može se čuti kako bi Mario Jurica iz Čapljine mogao biti ministar poljoprivrede,  Đuro Prkačin iz Stoca ministar MUP-a, a ministar prometa Ivo Bevanda, pravnik iz Čitluka.

Kako  je medijima potvrđeno, SDA i SDP su dogovorili raspodjelu resora u omjeru tri naprema dva. Tako će SDA zadržati obrazovanje, finansije i pravosuđe, a SDP-u će pripasti privreda te resor trgovine i turizma. Šesti resor će biti zajednički, a to je građenje i prostorno uređenje.

Već se uveliko nagađaju i imena budućih ministara, a ono što je sigurno, većina trenutnih ministara ispala je iz igre za buduće pozicije.

Što se tiče SDA, upućeni tvrde da se vodi pravi mali rat za ministrstke pozicije, te da su vidljiva neslaganja između predsjendika KO SDA Edina Mušića i predsjednika mostarskog SDA Salema Marića, ali načelnika Konjica Osmana Ćatića.  Tako za poziciju ministra finansija pretenduje dosadašnji ministar Adnan Faladžić kao Mušićev kadar, ali i mostarski vijećnik Adil Šuta. Što se tiče obrazovanja ministar Rašid Hadžović pokušava ostati na poziciji i ima Mušićevu podršku, a za ovu poziciju  itekako je zaintersovana bivša ambasadorka i federalna ministarka obrazovanja Elvira Dilberović.

Neslužbene informacije kažu i da bi Bekir Isaković iz Stoca mogao biti ministar za građenje kao kadar Salmira Kaplana.

Prema neslužbenim informacijama SDP će za ministra privrede HNK imenovati Zanina Vejzovića iz Mostara dok će Ministarstvo trgovine, turizma i okoliša voditi Emil Balavac iz Jablanice, što bi večeras trebali potvrditi i stranački organi.

Ipak, ostaje nejasno ko će dati Srbina u Vladu HNK i da li će to biti na poziciju ministra pravosuđa.

Dobro upućeni izvori kažu da je SDP donio poziciju predsjednika Skupštine i da će na nju biti imenovana Vesna Saradžić.

U Skupštini HNK HDZ ima 11 mandata, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP po tri, DF i HRS po dva te NES i NiP po jednog. Za podršku novoj vladi neophodna je dvotrećinska većina, odnosno podrška 20 zastupnika, a HDZ BiH, SDA i SDP zajedno imaju 21 ruku.

Prethodni članakStrava u Dalmaciji: Pet godina silovao maloljetnu kćerku?
Naredni članakNa 5:0 za Portugal navijač BiH nasmijao cijeli stadion: Savo, pali su – imamo ih (VIDEO)