SLAVA MANASTIRA ŽITOMISLIĆ: Poziv vjernicima u Hercegovini da svojim prisustvom uveličaju slavu Blagovijesti

Manastir Žitomislić koji je posvećen prazniku Blagoveštenja Presvete Bogorodice, u petak 7. aprila proslavlja svoju krsnu slavu Blagovijesti.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović i bratstvo manastira pozvali su vjernike da svojim prisustvom uveličaju slavu manastira Blagovjesti.

Uoči Blagovijesti, u četvrtak 6. aprila u 18 časova biće služeno Veliko večernje sa petohljebnicom. Na praznik Blagovijesti u petak, 7. aprila u 8.00 časova služiće se Jutrenje, a u 9:00 časova počinje Sveta liturgija.

Prema riječima igumana Danila svetu arhijerejsku liturgiju služiće episkop dalmatinski Nikodin i episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije.

„Blagovijesti su praznik koji najavljuje događaj našeg spasenja i događaj kada je anđeo Gavrilo Bogorodici donio radosnu vijest da će roditi Sina Božijeg“, rekao je iguman Danilo dodajući da je ovo praznik najave događaja velikog praznika Vaskrsenja.

Nakon liturgije, u 11 časova u Muzeju Manastira Žitomislić biće održana promocija ”Godišnjaka”, odnosno  publikacije u kojoj je objavljeno sve što je Muzej radio od svoga osnivanja, kao i izložba fotografija pod nazivom ”Živi Žitomislić” čiji je autor monah Gavrilo iz manastira Žitomislić.

Iguman Danilo kaže da su fotografije iz života obnovljenog manastira i da je upravo iz tog razloga izložba nazvana „Živi Žitomislić“.

”Manastir Žitomislić je jedan najznačajnijih manastira, ne samo u Hercegovini, već i u čitavoj našoj zemlji, po svojoj bogatoj istoriji i kulturnom uticaju koji je imao kroz istoriju do danas. U naše dane on je mjesto hodočasnika, kako pravoslavnih tako i velikog broja stranaca koji posjećuju naš kraj“, rekao je iguman Danilo.

On ističe da je Manastir Žitomislić oduvijek duhovni i kulturni centar Srba u dolini Neretve. ”Istorija manastira Žitomislić je istorija svakog živog čovjeka sa ovih prostora.  To je istorija padanja, ustajanja, rušenja i vaskrsavanja. U njemu se čuvaju mošti svetih žitomislićkih novomučenika”, ističe iguman Danilo.

Manastir Žitomislić sagrađen je 1566. godine, iste godine kada i Stari most u Mostaru. Zadužbina je porodice Miloradovića, koja je 1566. godine od nevesinjskog kadije dobila dozvolu za obnavljanje manastira, što ukazuje da je na tom mjestu i ranije postojao hram.

”Porušen je do temelja 1992. godine, a njegova obnova počela je 2002. godine i završena je 2005., kada ga je osveštao blaženopočivši patrijarh srpski Pavle kao prvu pravoslavnu bogomolju koja je obnovljena u dolini Neretve nakon posljednjeg rata. U sklopu manastira otvoren je i muzej 2019. koji posjeduje značajnu zbirku umjetnika, rukopisnih knjiga od  XIV do XVI vijeka i ikona koje su najstarije i koje datiraju iz XVI vijeka, te mnoge druge umjetnine. Muzej manastira Žitomislić je jako posjećen i izaziva veliko interesovanje i našeg naroda i stranaca koji ovdje imaju priliu da se upoznaju sa bogatom istorijom srpskog naroda na ovom prostoru”, dodaje iguman Danilo.

Manastir osim Blagovijesti biva mjesto sabora pravoslavnih Hercegovine i na praznik Svetih sveštenomučenika žitomislićkih 26. juna.

Iguman Danilo podsjetio je da se Sveti mučenici žitomislićki poštuju godinama u manastiru, ali da se počelo sa tradicijom slavljenja u cijelom pravoslavnom svijetu otkako je prošle godine Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve odredio 26. jun kao datum praznovanja Svetih sveštenomučenika žitomislićkih.

On dodaje da su Sveti sveštenomučenici žitomislićki  kanonizovani 2005. kada je osvećen manastir Žitomislić.

Iguman podsjeća da je bratstvo manastira Žitomislić postradalo u Drugog svjetskom ratu. ”Monasi koji su živjeli u manastiru, četiri monaha i četiri iskušenika, su od ustaške vlasti NDH bili pozvani da se jave u mjesni ured na popis. Nažalost, ustaše su ih odmah svezali i  bacili u jamu Vidonju gdje su zatrpani kamenjem. Tek 1991. godine su izvađeni iz jame i sahranjeni u grobnici iznad crkve u manastiru Žitomislić, no ni tada nisu imali mira. 1992. godine je razoren manastir i tada su novi mučitelji bacili eksploziv u njihovu  grobnicu tako da su oni dva puta stradali. Mi danas imamo samo dio  sačuvanih njihovih kostiju koje čuvamo u crkvi ispred oltara“, rekao je iguman Danilo

Bratstvo manastira Žitomislić

Manastir Žitomislić nalazi se na pola puta između Mostara i Čapljine u istoimenom mjestu. Jedan je od najstarijih i najznačajnijih pravoslavnih manastira u BiH i proglašen je za nacionalni spomenik.

Danas u obnovljenom manastiru boravi četvoročlano bratstvo: iguman manastira Danilo, arhimandrit Lazar, te monasi Gavrilo i Konstantin. Manastir je ponovo duhovni stub Srba u dolini Neretve i omiljeno mjesto za brojne hodočasnike i turiste.

Prethodni članakEvo na koliko su osuđeni Novalić, Solak i Hodžić
Naredni članakOglasio se Novalić nakon presude: Ovo je nastavak političkog progona kojem sam izložen