SKUPŠTINA HNK: USVOJENE IZMJENE I DOPUNE ZAKONA VEZANIH ZA RAD MUP-a

Na danas održanoj 13. vanredenoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojeni su Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima HNŽ/K.
„Usvajanjem zakona vezanih za rad MUP-a osigurane su pretpostavke za provođenje procesa imenovanja direktora policije i njegovog zamjenika. Očekujem kako će nezsvisni skupštinski odbor, na temelju ovih zakona, u što skorije vrijeme okončati taj proces. Takođe, usvajanjem ovih zakona otkočit će se procesi u MUP-u koje se odnose na činovanje i unaprjeđivanje policijskih službenika, ali i prijem novih radnika što je jako bitno s aspekta sigurnosti građana HNK“, kazao je u izjavi Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNK.
Poslanici u Skupštini HNK usvojili su i Odluku o pokretanju postupka za dodatno zaduženje po sporazumu o zajmu između Saudijskog fonda za razvitak i Bosne i Hercegovine za Projekt „Izgradnja i obnova određenog broja bolnica u BIH“ u iznosu od 12 miliona KM.
„Poznato vam je kako smo ranije zajednički donijeli odgovarajuće odluke kojima smo prihvatili sve obaveze vezane za kredit Saudijskog fonda za razvitak u iznosu od 32 miliona KM kako bismo pomogli izgradnju i opremanje naših bolničkih ustanova. Iz tih sredstava, uz ostalo, započeto je realizovanje jednog od najznačajnijih projekta u našem kantonub koji govori o našoj opredijeljenosti da brinemo o djeci koja su naša budućnost. Klinika za dječje bolesti-Pedijatrija SKB Mostar u našim je promišljanjima jedan od najznačajnijih prioriteta. Jednako vrijedni su i projekti izgradnje, obnove i opremanja više odjela u RMC „Dr. Safet Mujić“ Mostar i Opštoj bolnici Konjic. Zbog dobro nam poznatih razloga došlo je do snažnih poremećaja na tržištu i drastičnog porasta cijena zbog čega je završetak ovih projekata doveden u pitanje. Stoga sam s ministrima Opsenicom i Faladžićem obavio više razgovora s dirsktorima tri bolnice tokom kojih smo definisali radnje koje bismo trebali preduzeti kako bismo riješili taj problem. Na tom tragu donijeli smo odgovarajuću odluku na Vladi koja se danas našla pred skupštinskim poslanicima. Želim vjerovati kako će i na drugim, višim nivoima biti razumijevanja i kako ćemo vrlo žurno riješiti ovo pitanje kako bi naša Pedijatrija i drugi započeti projekti naših zdravstvenih ustanova bili završeni“, kazao je predsjednik Herceg.
Na današnjoj sjednici usvojena je i Odluka o izmjenama Odluke o osnivanju lovišta u HNŽ/K, te Informacija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o stanju u oblasti šumarstva na području HNŽ/K.

 

Prethodni članakPoruka novinarke iz Trebinja kojoj je zapaljen automobil
Naredni članakDodik danas sa Lavrovom, sutra sa Putinom (VIDEO)