Skupština Crne Gore usvojila izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Skupština Crne Gore usvojila je, u dva i po časa poslije ponoći, izmjene i dopune Zakona o slobodi veroispovijesti. Za to je glasao 41 poslanik vladajuće većine, prenosi RT CG.

Usvajanje izmjena spornog zakona propraćeno je aplauzima poslanika.

U izmjene tog Zakona uvrštena su i dva amandmana GP URA.

Na sjednici crnogorskog parlamenta nije bilo poslanika opozicije. Iz DPS-a su ranije rekli da izmene daju privilegije i monopol samo jednoj vjerskoj zajednici i samo jednom narodu.

Nakon što je Skupština usvojila izmejne Zakona, premijer Zdravko Krivokapić poručio je da je to pobda pravne države i naroda.

– Uprkos opstrukcijama, kršenju Ustava i zakona ove zemlje od strane opozicije, Skupština Crne Gore večeras je usvojila izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Tako je, nakon godinu dana, ispravljena nepravda, koju je bivši režim htio da učini naročito prema SPC, tretirajući je kao ostalu imovinu Crne Gore, koju je krčmio tri decenije – naveo je Krivokapić.

Sada su sve vjerske zajednice, kako tvrdi bez izuzetka, jednake pred zakonom.

 

– Ovo je pobjeda pravne države, ali i naroda koji je tu državu branio na ulici punih 12 mjeseci. Večeras je država rukama tog naroda u Skupštini i odbranjena – napisao je Krivokapić na Tviteru.

Ministar pravde i ljudskih prava Vladimir Leposavić rekao je da je rasprava o izmjenama Zakona trajala 365 dana i da su građani gotovo referndumski tražili izmene, prenose Vijesti.

– Svi ste učestvovali u tome, čak se desilo da se vjerski poglavari tradicionalne i najbrojnije crkve dali svoje živote da bi odbranili svetinje i prava svoje crkve i vjernika, ali i prava vjernika drugih vjeroispovijesti i prava svih građana kojima je pravo svojine garancija za ekonomsku i svaku drugu nezavisnost – kazao je Leposavić.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić rekao je da pokušaj opstrukcije Državne izbnorne komisije (DIK) je nešto što istorija crnogorskog, evropskog i svjetskog parlamentarizma ne pamti.

Bečić je naveo da je DIK obavijestio da nije u mogućnosti da dostavi izvještaj o verifikaciji mandata jer nije dobio potreban broj glasova članova DIK-a. Podsjetio je na član 104 Zakona o izboru poslanika i odbornika, prema kojem, ako poslanik podnese ostavku, mandat dobija sljedeći na izbornoj listi.

Parlament Crne Gore nije podržao izbor Lidije Vukčević za Vrhovnu državnu tužiteljku, dok je za Danijelu Marković glasalo 27 poslanika, što nije bilo dovoljno za izbor.