ŠKOLA SE OPROSTILA OD OMILJENOG UČITELJA, BIO JE KIČMA ŠKOLE, OMILJENI KOLEGA I ISTINSKI PRIJATELJ ĐAKA

Jecaji djece, nastavnika, porodice, prijatelja i mještana mostarskog naselja Buna danas su parali hodnike škole koja se oprostila od četrdesetdvogodišnjeg učitelja Maria Knezovića koji je svoj školski i učiteljski vijek proveo u OŠ Marina Držića Buna.

U ponedjeljak je Mario krenuo kao i svakoga dana na posao i samo stotinjak metara prije škole doživio je nesreću. Pozlilo mu je u vožnji, a dva dana nakon toga izgubio je bitku za život.

Direktorica škole Inge Bevanda je govoreći na komemoraciji Knezoviću rekla da je sa svoje 42 godine Knezović imao čak 19 godina rada u školi na Buni u kojoj je i počeo i završio svoj radni vijek.

Bevanda je naglasila da je Knezović bio omiljeni kolega i omiljeni učitelj u školi, da se nesebično davao za porodicu, učenike i zajednicu i da je uvijek nosio samo pozitivnu energiju.

Podsjetila je na to da je Knezović uvijek stavljao interes drugih ispred svoga ličnog i da su mu generacije, kako njegovih tako i drugih učenika, zahvalne na ljubavi koju je pružao.

„Hvala ti na mnogim mladim ljudima koje si odgojio dragi prijatelju“, poručila je Bevanda.

Od Knezovića su se sa suzama u očima oprostile kolege, ali i  njegovi bivši učenici. Najteže je svakako bilo čitanje poruka učenika njegovog IV razreda koji su ga zvali najčudesnijim učiteljem koga niko ne može zamijeniti.

Mali đaci zahvalili su učitelju jer im je bio prijatelj, dopuštao da se ispravi netačan zadatak, jer je znao sve pročitati, nije davao zadaću vikendom i jer ih je obilazio dok su bili bolesni. Oni stariji koje je učitelj Mario ranije učio zahvalili su mu na velikom znanju koje im je prenio, a pogotovo na prijateljskim savjetima koje im je davao.

Prisutnima se obratio i bivši direktor OŠ Marina Držića Buna Saša Jermanović kazavši da je Knezović bio kičma škole na Buni i osoba koja je u turbulentnim vremenima za školu držala kolege na okupu.

Jermanović je posvjedočio da Knezović  nikada ni od koga nije okrenuo glavu i da je bio čovjek koji je pristajao na brojne opcije osim na tu da napusti rodnu Bunu i školu u kojoj je odrastao i radio.

„Zaslužuje da se nešto na njegovoj Buni zove njegovim imenom. Naš Mario živjet će i dalje kroz svoju djecu koju je odgajao“, poručio je Jermanović.

Škola na Buni više neće biti ista bez učitelja Maria komentarisali su prisutni napuštajući komemoraciju.

Prethodni članakHrvatska ponovo prijeti blokadom Srbije na putu ka EU
Naredni članakKORONA PRESJEK U HNK-TRI OSOBE PREMINULE, 194 NOVA SLUČAJA COVID-19