Skoko: Gacko bez prekomjerne emisije čestica

Zagađenje u Gacku od Rudnika i Termoelektrane sada je svedeno na prihvatljiv nivo, zahvaljjujući kvalitetno završenom remontu uz pomoć domaćih i stručnjaka iz Srbije i Mađarske, kao i dogradnjom potrebne opreme, izjavio je danas direktor tog preduzeća Maksim Skoko.

On je za Srnu istakao da je, nakon nekoliko godina, zagađenje u Gacku izazvano lošim kvalitetom uglja, sada svedeno na razumnu mjeru i da više nema prekomjerne emisije čvrstih čestica.

– To još nije konačno rješenje i očekujemo da do narednog remonta nećemo imati prekomjerne emisije, osim ako ne dođe do neke nepredviđene situacije – rekao je Skoko.

On je najavio da će i tokom narednog remonta nastaviti da rade na tom ekološkom problemu, kako bi došli do trajnog rješenja, za koje su potrebna dodatna ulaganja u postrojenje za otpremu pepela i sistem elektrofiltera.

Skoko je napomenuo da je u planu da RiTE “Gacko” bude dobije i postrojenje za prečišćavanje uglja, čiji je glavni cilj povećanje proizvodnje i smanjenje troškova energenata, a jedan od efekata biće i uticaj na smanjenje emisije čvrstih čestica.

– Ugovor za taj projekat već je potpisan i sada se kreće sa priprema za realizaciju tog višegodišnjeg posla koji može biti realizovan najmanje za dvije godine – pojasnio je Skoko.

On je ukazao i na značaj stručnosti kadra u energetskom sektoru i njihovog stalnog i dodatnog usavršavanja jer se radi o kompleksnim postrojenjima, navodeći da su u ovom privremenom rješenju ekoloških problema u RiTE “Gacko” učestvovala tehnička lica tog preduzeća. Skoko je dodao da je, osim stručnosti vlastitog kadra, bitna i saradnja da drugim institucijama.

Prethodni članakHercegovački maslinari zadovoljno trljaju ruke
Naredni članakPotpisan Memorandum o razumijevanju o uspostavljanju saradnje u Vinskoj cesti Hercegovine