SKB Mostar: Zbog ugriza otrovnice hospitalizovana tri pacijenta

U ovoj su sezoni dosad potvrđena tri slučaja ugriza zmije otrovnice u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar iz koje napominju da imaju dovoljne količine protivotrova, tj. seruma protiv zmijskog otrova.   “Tokom ove sezone u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar hospitalizovana su tri bolesnika sa srednje teškom kliničkom slikom ugriza zmije otrovnice”, potvrdili su Feni iz te zdravstvene ustanove.

Nakon uspješno provedenog liječenja, pacijenti su, dobrog opšteg stanja, otpušteni na kućno liječenje. Kada je u pitanju serum protiv ugriza zmije, kažu kako uvijek nabavljaju dovoljne količine seruma antiviperinuma za potrebe svih potencijalnih pacijenata koji gravitiraju njihovoj bolnici.

Pritom naglašavaju kako bi optimalno vrijeme za primjenu ovog seruma bilo unutar dva sata od ugriza zmije otrovnice. Pri pružanju prve pomoći i transportu unesrećenog ne preporučuje se isisavanje otrova, spajanje ranica od ugriza, stavljanje leda ili primjena seruma oko mjesta ugriza, upozoravaju iz SKB-a Mostar.

Ovakvog pacijenta je potrebno smiriti, utopliti, prigodno imobilizirati ugroženi ekstremitet, a ako se radi o ugrizu za prst ruke, potrebno je odmah skinuti prsten i drugi nakit te bolesnika staviti na bok ako povraća.

Ako se radi o medicinskom transportu preporučuje se davanje infuzije intravenskim putem, dalje pojašnjavaju. Preporučuju i preventivne mjere, kao što je nošenje prikladne obuće i odjeće za odlazak u prirodu i obavljanje poljoprivrednih radova. Vatrogasci su u posljednje vrijeme imali pune ruke posla zbog uklanjanja zmija iz kuća i automobila, a iz Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar pozvali su  građane da očiste dvorišta te da ne ostavljaju otvorena vrata.

Prethodni članakPotvrđena afrička svinjska kuga i u Hrvatskoj
Naredni članakGradonačelnik Kordić čestitao Bajram