Sjeverna Makedonija i Bugarska ponovo uspostavile komercijalne letove

Sjeverna Makedonija i Bugarska jučer su ponovo uspostavile komercijalne letove nakon 13 godina prekida saobraćaja, kao simboličan potez za izgradnju povjerenja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Odnosi dvije zemlje su dugo bili zategnuti jer Bugari ne priznaju odvojenu makedonsku etničku pripadnost i jezik, govoreći da je jezik zapravo bugarski dijalekt. Sofija je stavila veto na plan Mađarske da započne pregovore o članstvu sa Evropskom unijom.

Avion bugarske aviokompanije GullivAir prvi je sletio na međunarodni aerodrom u Skoplju juče ujutro i on će saobraćati dva puta sedmično sa turboelisnim avionom ATR 72-600 sa 70 sjedišta.

Ponovno uspostavljanje vazdušne veze dogovoreno je u januaru kada je bugarski premijer Kiril Petkov posjetio Sjevernu Makedoniju u pokušaju da odmrzne odnose dvije države obećavajući dublju bilateralnu saradnju.

Bugarska je 2020. godine stavila veto na početak formalnih pregovora o pristupanju Sjeverne Makedonije EU, tvrdeći da Skoplje nije ispoštovalo dijelove sporazuma o prijateljstvu iz 2017. posebno one u vezi sa zajedničkom istorijom i jezikom.

Prethodni članakVučić: Zabrinula me izjava Bajdena da se pripremimo za dugotrajnu borbu i rat
Naredni članakVeliki Sindikalni koncert iz bloka održan u Trebinju – Srbi za Srbe u novoj humanoj misiji