Sjeverna Koreja optužuje SAD za politizaciju pitanja ljudskih prava

Sjeverna Koreja optužila je danas SAD za politizaciju pitanja ljudskih prava u toj istočnoazijskoj zemlji i ocijenila da je riječ o, kako je navela, političkoj provokaciji i zavjeri, javila je sjevernokorejska agencija KCNA pozivajući se na izjavu portparola Ministarstva inostranih poslova u Pjongjangu.

On je istakao da će Pjongjang donijeti stroge i odlučne mjere za zaštitu suvereniteta i bezbjednosti Sjeverne Koreje kao odgovor na to što, kako je rekao, Vašington koristi pitanje ljudskih prava “kao oruđe za invaziju” i neprijateljsko ponašanje prema Pjongjangu, prenosi Rojters.

Portparol je tako prokomentarisao ocjenu specijalne američke izaslanice za ljudska prava u Sjevernoj Koreji DŽuli Tarner, koja je u februaru posjetila Seul i Tokio da bi razgovarala o Sjevernoj Koreji, a koja je navedena u godišnjem izvještaju Stejt departmenta objavljenom ove sedmice.

U tom izvještaju je navedeno da postoje vjerodostojni podaci o značajnom kršenju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji kao što su nezakonito i nehumano postupanje državnih organa kada je riječ o sudskim presudama, otmicama, mučenjima i kažnjavanjima.

Prethodni članakU najvećem američkom paketu pomoći nema onoga što Ukrajina najviše traži
Naredni članakVila ovjerava Ligu šampiona: Totenhem “gura” Mančester ka odbrani titule