Sjednica zakazana za 26. oktobar, na dnevnom redu Podžićeva smjena

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za 26. oktobar, a jedna od predloženih tačaka dnevnog reda je Odluka o potvrđivanju smjene ministra odbrane u Savjetu ministara Sifeta Podžića.

Odluku o smjeni je 6. oktobra donio predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, nakon što je Podžić jednostranom odlukom odgodio zajedničku vojnu vježbu Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije na Manjači od 9. do 16. oktobra, kršeći Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja.

Na predloženom dnevnom redu je, između ostalog, i Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici SDP-a u Predstavničkom domu. Tim izmjenama se predviđa spuštanje izbornog praga na stranačkoj listi sa sadašnjih 20 na 10 odsto.

Poslanici bi trebalo da razmotre i više izvještaja, kao i inicijativa, među kojima je i inicijativa poslanika Damira Arnauta za uspostavljanje procesa i otpočinjanja procesa izdavanja jedinstvenih Kovid sertifikata s ciljem njihovog korištenja izvan BiH.

Nakon što je krajem jula tadašnji visoki predstavnik Valentin Incko nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH u vezi sa “negiranjem genocida i veličanjem ratnih zločinaca”, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je zaključak prema kojem nema učešća predstavnika Srpske u radu zajedničkih institucija sve dok nametnuti zakon ne bude stavljen van snage.

Od tada je održana jedna sjednica Predstavničkog doma i to bez učešća predstavnika stranaka iz Republike Srpske, dok sjednice Doma naroda nisu zakazivane.

Prethodni članakVučić: Ako nastave sa upucavanjem naših ljudi, nećemo imati izbora
Naredni članakPRODUŽENE EPIDEMIOLOŠKE MJERE U NEVESINJU, RAD UGOSTITELJSKIH OBJEKATA I DALJE DO 22 ČASA