Sjednica Predstavničkog doma odgođena zbog neslaganja Srba i Bošnjaka o dnevnom redu

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odgođena je, jer se poslanici nisu mogli dogovoriti oko objedinjavanja tačaka dnevnog reda.

Na objedinjavanju dnevnog reda insistirali su poslanici SNSD-a i Srpskog kluba, koji su zahtijevali da se o svim međunarodnim ugovorima koji su na dnevnom redu, glasa i raspravlja u paketu, međutim pojedini poslanici trojke i SDA na to nisu pristali.

Kako se moglo čuti nakon što je sjednica odgođena, problem je ratifikacija, odnosno davanje saglasnosti za ratifikaciju Ugovora o finansiranju zaključen između BiH, Republike Srpske i Evropske investicione banke. Radi se o projektu vrijednom 75 miliona evra za proširenje medicinskog kompleksa Banjaluka.

Bošnjačkim poslanicima ova tačka je sporna jer se u Ugovoru navodi, u suštini da oni koji su pod sankcijama EU, Savjeta bezbjednosti UN-a, Velike Britanije i SAD ne mogu raspolagati ovim sredstvima.

Ovo bi kako nezvanično saznajemo bio jedan razlog da bošnjački političari odbiju ratifikaciju ovog ugovora jer se odnosi na Republiku Srpsku, čiji su najviši zvaničnici, uključujući i Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, trenutno na listi sankcija. Jedan od razloga, za odbijenje objedinjavanja tačaka dnevnog reda je to što nedavno u Domu naroda SNSD nije podržao nijedan zakon.

Objedinjavanje svih tačaka dnevnog reda bio bi garancija za poslanike iz Republike Srpske da će svi međunarodni ugovori koje je ranije odobrilo Predsjedništvo BiH, proći.

Osim Ugovora o finansiranju projekata medicinskog kompleksa u Banjaluci predviđeno je bilo i davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralno evropskog sporazuma o slobodnoj trgovini. Predviđeno je bilo i da se poslanici izjasne o davanju saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija na zapadnom Balkanu kao i za ratifikaciju Sporazuma o investicionom grantu za podršku Projektu vodosnadbijevanja i sanitacije u BiH.

Prema dopunjenom dnevnom redu, poslanici su trebali da se izjasne i o davanju saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske o rekonstrukciji mosta Brčko – Gunja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Prethodni članakSalkić se nada osuđujućoj presudi za Dodika i Lukića
Naredni članakCvijanović preglasana – najavila pokretanje vitalnog entitetskog interesa