SJEĆANJE NA TRAGEDIJU PRILIKOM DOLASKA U MOSTAR: OBILJEŽENA 17.GODIŠNJICA POGIBIJE BORISA TRAJKOVSKOG

Polaganjem vijenaca ispred spomen-obilježja na Matića brdu kod Stoca u petak je obilježena 17. godišnjica pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskoga, koji je zajedno sa osmoro saradnika i članova posade stradao u avionskoj nesreći prilikom dolaska na investicionu konferenciju u Mostar.

Vijence su položile delegacije Vlade Republike Sjeverne Makedonije, Savjeta ministara BiH, Predsjedništva BiH, Kabineta predsjednika Republike Sjeverne Makedonije, Parlamentarne skupštine BiH, Ministarstva spoljnih poslova BiH, Vojske Republike Sjeverne Makedonije, Vlade FBiH, Grada Mostara te Udruženja makedonskih građana u BiH.

Zamjenik predsjednika Vlade Makedonije za borbu protiv korupcije i kriminala Ljupčo Nikolovski kazao je kako je pokojni predsjednik Trajkovski bio mudar, iskren i otvoren političar te da je bio poštovan ne samo u Republici Sjevernoj Makedoniji, nego i u regionu i šire.

”Važio je za iskrenog, hrabrog i otvorenog lidera od kojeg možemo mnogo da naučimo i na nama je da produžimo njegovo djelo”,  poručio je Nikolovski.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić istakao je da će smrt Borisa Trajkovskog ostaviti neizbrisiv trag i u BiH i u Sjevernoj Makedoniji te da će predsjednik Trajkovski kroz istoriju ostati zapamćen kao mirotvorac koji je bio posvećen dijalogu.

”Njegova smrt iznenadila je sve građane BiH, kao i Makedonije. Borisa Trajkovskog žalili su i Srbi i Hrvati i Bošnjaci i taj dan prije 17 godina po prvi put nakon završetka ratnih sukoba proglašen je danom žalosti na čitavoj teritoriji BiH. Oni koji su ga poznavali rekli su da je bio smiren političar, mudar i moderan i zato će njegove ideologije ostati uklesane u temelje sretnije i bolje budućnosti Balkana”, kazao je Lučić.

Avion makedonske vlade srušio se 26. februara 2004. godine na području sela Rotimlja, između Mostara i Stoca. Osim Trajkovskog u nesreći su stradali savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog Ministarstva spoljnih poslova Mile Krstevski, članovi obezbjeđenja Boris Velinov i Ace Velinovski, te piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Oni su tog dana trebali učestvovati  na međunarodnoj investicionoj konferenciji u Mostaru.

O padu aviona godinama je bilo puno nedoumica, međutim u završnom izvještaju međunarodne komisije koja je vodila istragu navedeno je da su pilotske greške glavni uzrok avionske nesreće.