SJEĆANjE NA KOMANDANTA TIHOMIRA JANjIĆA

Danas se navršava 28 godina od pogibije komandanta Četvrtog motorizovanog bataljona Nevesinjske brigade, majora Vojske Republike Srpske Tihomira Janjića.

Tim povodom, mještani Slata, rodbina i saborci obišli su njegov grob na seoskom groblju u Zajasenu, upalili svijeće i odali počast.

Njegov zamjenik, saborac i komšija pukovnik Dragomir Bakoč, ističe da je majora Tihomira Janjića u vojničkom pogledu krasila profesionalnost, hrabrost i stručnost u komandovanju, a kao čovjeka i građanina skromnost i plemenitost.

Bakoč naglašava da je major Janjić imao velike zasluge u borbenim dejstvima koja je izvodila Nevesinjska brigada, a posebno u toku Prve mitrovdanske ofanzive, kada je uspješno komandovao bataljonom i drugim pridodatim jedinicama u rejonu Vranjevića.

̶ Mještani Slata su ponosni na majora Janjića, kao i na njegovu porodicu, a posebno na sinove Miloša i Miljana, visokoobrazovane ljude koji sa svojim porodicama žive i rade u Beogradu i koji su spremni intelektualno pomoći lokalnoj zajednici i državi za koju je njihov otac dao život ̶, dodaje Bakoč.

Bakoč smatra da Republika Srpska majoru Janjiću treba dati posebno mjesto i ulogu u njenom stvaranju tako što će ga svrstati u grupu najzaslužnijih pripadnika Vojske RS, jer je on bio oficir, ratnik i Srbin koji se rukovodio zavjetom velikomučenika kosovskog Lazara upućenog svom narodu: „Zemaljsko je za malena carstvo, a Nebesko uvijek i dovijeka“.

Major Tihomir Janjić je rođen u selu Slatu – Zajasenu, opština Nevesinje. Osnovnu školu je završio u Slatu i Zovom Dolu. Vojnu gimnaziju i Vojnu akademiju je završio u Sarajevu i Beogradu među najboljim u klasi. U JNA je službovao u Bileći u ŠRO, gdje ga je zatekao rat. Nakon formiranja Vojske RS stavlja se na raspolaganje svom narodu i vojsci u čijem je sastavu prošao sva ratišta na području Hercegovine i učestvovao u najtežim bitkama.

Poginuo je 21. aprila 1994. godine na sjeverno – hercegovačkom ratištu kod Goražda.

Major Tihomir Janjić je jedan od sedam oficira bivše JNA iz Slata koji su se 1992. godine stavili na raspolaganje svom narodu i VRS i jedan od sedam poginulih boraca VRS iz Slata.

Odlikovan je Ordenom Miloša Obilića, a jedna ulica u Nevesinju nosi njegovo ime.

Radionevesinje

Prethodni članakI pošte razmatraju povećanje cijena usluga
Naredni članakNERADNI DANI VELIKI PETAK, VASKRS I VASKRŠNjI PONEDJELjAK