Sirene za vazdušnu opasnost na sjeveru Izraela; Broj stradalih vojnika IDF-a porastao na 152

Sukob Izraela i Hamasa – 79. dan. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u tri kibuca na severu Izraela. Broj stradalih izraelskih izraelskih vojnika od početka sukoba porastao je na 152.

Ministarstvo zdravlja u Gazi je saopštilo da je više od 200 Palestinaca poginulo tokom izraelskih napada prethodnog dana, dok je izraelska vojska (IDF) potvrdila da je ubila visokog zvaničnika Hamasa zaduženog za snabdevanje vojnog krila organizacije.

Unicef je saopštio da su sanitarni uslovi u Gazi izuzetno loši, kao i da je čitav Pojas Gaze pred kolapsom zbog nedostatka vode. Unicef navodi da su palestinska djeca u opasnosti da se razbole i umru zato što su primorana da piju slanu i zagađenu vodu i da čitavom stanovništvu Gaze prijeti opasnost od širenja zaraznih bolesti.

Britanski Gardijan je u svojoj analizi izvjestio da će život u Gazi biti nemoguć ukoliko Izrael ostvari svoje planove o upumpavanju morske vode u tunele Hamasa u Pojasu Gaze.

Ljekari bez granica saopštili su da usvojena Rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o isporuci pomoći u Pojas Gaze ne ispunjava ono što je potrebno za rješavanje krize u toj palestinskoj enklavi, kao i da rat u Gazi nije u skladu sa međunarodnim normama i zakonima.

Predsjednik Sjedinjenih Država DŽozef Bajden razgovarao je telefonom sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, saopštila je Bijela kuća, a kako se navode, pričali su o razvoju događaja u sukobu između Izraela i Hamasa. Obojica lidera negirala su navode da je američki predsjednik odvratio premijera Izraela od plana da 11. oktobra napadne Hezbolah u Libanu.

Nekoliko hiljada građana okupilo se u subotu uveče na protestu u Tel Avivu, pozivajući na prekid vatre između Izraela i Hamasa i rješavanje talačke krize u Pojasu Gaze.

Prethodni članakDodik: Srbi iz Srpske vole Srbiju i žele da ona bude moćna i jaka
Naredni članakRadanović: Tužbe protiv političara i medija u Srbiji koji šire mržnju prema Srbima u regionu