Šire se protesti u Njemačkoj: “Prijeti potpuna paraliza”

Nakon turbulentnog ponedjeljka i relativno mirnog utorka, danas poljoprivrednici u Njemačkoj nastavljaju protestovati. Jučer navečer u štrajk su stupile i mašinovođe Njemačke željeznice (DB).

Njemački mediji pišu kako zemlji danas prijeti “potpuna paraliza” saobraćaja. Otežan je odlazak na posao milionima stanovnika.

– Jučer smo imali mirniji dan, danas nastavljamo – rekao je predsjednik Udruženja njemačkih poljoprivrednika Joakim Rukvid (Joachim Rukwied), prenosi Fenix Magazin.

“Akcijska sedmica poljoprivrednika”

Poljoprivrednici nisu zadovoljni time što je njemačka vlada djelomično poništila povećanje poreza na sva poljoprivredna vozila pa su u ponedjeljak počeli tzv. akcijsku sedmicu poljoprivrednika poljoprivrednika, odnosno protest koji će trajati sedam dana. Planiraju traktorima blokirati brojne značajne saobraćajnice u Njemačkoj.

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) jasno je u ponedjeljak dao do znanja da će se subvencije nastaviti smanjivati ​​unatoč protestima poljoprivrednika.

Podsjetimo, problem je nastao kad je njemački Ustavni sud prethodno zabranio koalicijskoj saveznoj vladi nova zaduženja u budžetu za 2024. godinu čime državnoj kasi nedostaje 17 milijardi eura. Postignut je sporazum oko novog budžeta te su ukinute razne subvencije. Što se tiče poljoprivrednika, ukinute su subvencije za agrarni dizel, a uveden je porez na sva poljoprivredna vozila, isto kao za vozila prijevoznika.

Prije prvog dana protesta vlada je odustala od poreza za poljoprivredne mašine i obećala da će se postepeno vraćati subvencije za dizel, ali time poljoprivrednici nisu zadovoljni.

– Šta je previše, previše je. Mora se sve vratiti na staro – odlučan je predsjednik Udruženja njemačkih poljoprivrednika Joakim Rukvid.

Štrajk njemačkih mašinovođa

Jučer navečer u štrajk su stupile i mašinovođe Njemačke željeznice (Deutsche Bahn, DB). Štrajk bi trebao trajati do petka, a sindikat mašinovođa Njemačke željeznice (GdL) trodnevnim štrajkom želi poslodavca natjerati na ustupke u aktualnim pregovorima o kolektivnom ugovoru.

Frankfurtski radni sud odbio je privremenu zabranu protiv štrajka GdL-a. Pokušaj željeznice da pravnim postupkom zaustavi štrajk također je u utorak navečer propao u drugom stepenu pred državnim radnim sudom u Hesenu.

Iz DB-a mole putnike da tokom štrajka izbjegavaju putovanja vozom koja nisu neophodna ili da odgode svoje putovanje. Postojat će velike razlike širom Njemačke u tome koliko vozova može prometovati u regionalnom saobraćaju.

– Također će postojati golema ograničenja za industriju i ekonomiju u željezničkom teretnom prijevozu – stoji u saopćenju iz DB-a.

Protest poljoprivrednika i štrajk mašinovođa se vremenski preklapaju, ali sadržajno nemaju nikakve veze. GdL se usredotočuje na zahtjeve za plaćama za oko 10.000 zaposlenika Njemačke željeznice.

Naime, GdL od novembra prošle godine pregovara s DB-om o povećanju plaća za najmanje 500 eura i smanjenju radnog vremena. Ono što je za DB sporno prije svega je skraćenje radne sedmice na 35 sati uz punu isplatu plaće. Nedavnu DB-ovu ponudu fleksibilnog radnog vremena GDL je odbacio kao “neozbiljnu”.

Teško je predvidjeti tačan učinak sedmice protesta i štrajka na stanovnike. Očekuju se saobraćajni zastoji i razne blokade saobraćajnica.

Prethodni članakINCIDENT U KONJICU: OKUPILI SE PORED CRKVE I SKINULI SRPSKU ZASTAVU (VIDEO)
Naredni članakBIHAMK: Na cestama se formirala poledica, ponegdje može biti i zaostalog snijega