SIPA: U prošloj godini oduzeto 269 kilograma kokaina vrijednog 30 miliona evra

Agencija za istrage i zaštitu BiH oduzela je u prošloj godini 269 kilograma kokaina, čija je tržišna vrijednost procijenjena na 30 miliona evra, rekao je zamjenik direktora Sipe Zoran Galić.

Galić je rekao da je droga u BiH dolazila iz Јužne Amerike i da je vještačenjem utvrđeno da je kokain visoke čistoće.

On je naveo da je SIPA u prethodnom periodu provela 27 istraga vezanih za finansijski kriminal i korupciju.

– Neke od značajnijih akcija su “Profit”, “Karantin”, “Konak”, “Rudnik”, “As”, “Trik”, “Dijamant”, “Magnet” – rekao je Galić.

On je naglasio da se velika pažnja posvećuje i borbi protiv terorizma, koji predstavlja jedan od najvećih bezbjednosnih izazova današnjice.

Ukazao je na dobru saradnju SIPA sa svim policijskim tijelima u BiH, Ministarstvom bezbjednosti u Savjetu ministara, tužilaštvima i sudovima, te drugim nadležnim tijelima.

– Moram istaći da je posebno značajna saradnja ostvarena sa Evropolom i drugim međunarodnim partnerima u obliku razmjene informacija i ustupljenih podataka kada je riječ o aplikacijama “Skaj” i “Anom”, što je doprinijelo intenziviranju operativno-istražnih radnji SIPA – rekao je Galić za “Večernji list”, izdanje za BiH.

Govoreći o očekivanjima formiranja radne grupe “Zebra”, Galić je ocijenio da će to mnogo doprinijeti u sprečavanju krijumčarenja i trgovine ljudima, te da će lakše biti doći do organizatora kriminalnih udruženja.

On je napomenuo da će operativna radna grupa “Zebra” okupiti policijske stručnjake iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Njemačke i Rumunije.

Prethodni članakCrna Gora: Nakon jačeg zemljotresa uslijedilo 30 slabijih; Ne možemo da predvidimo nove
Naredni članakMostar – Nakon svađe s bratom u dvorištu zapalio više automobilskih guma