SIPA u Banjaluci uhapsila dvojicu osumnjičenih za ratni zločin

09.09.2009., Donji Vakuf, BiH - Pripadnici SIPA-e u pretresu policijske postaje Donji Vakuf, Jajce. Uhicenje osumnjicenika za ratne zlocine nad Hrvatima. Photo: Zoran Grizelj/Vecernji list

SARAJEVO – Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH su, prema nalogu Tužilaštva BiH, na području Banjaluke uhapsili Boška Unčanina (51) iz Prijedora i Dragana Despota (56) iz Ključa, koji su osumnjičeni za ratni zločin.

Ova lica istražuje Posebno odjeljenje za ratne zločine i osumnjičena su da su, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na širem području Bosanske Krajine, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske, postupala protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni su pod istragom zbog zločina u mjestu Velagići, u opštini Ključ, i ubistva najmanje 78 civila bošnjačke nacionalnosti u junu 1992. godine.

Oni se sumnjiče za krivično djelo zločin protiv čovječnosti i tokom dana će biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Prethodni članakLiga šampiona: Real u Menhenglabahu, Siti na “Velodromu”
Naredni članakPREMINULO PET PACIJENATA Od korone u Srpskoj oboljelo još 625 osoba