SIPA objavila nove detalje o akciji “Black Tie 2”: Izvršena privremene obustava transakcija fizičkim i pravnim licima

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su (22.04.2024. godine) u sklopu operativne akciji “Black Tie 2”, koja je realizovana zajedno sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, preduzeli mjere i radnje u okviru kojih su izvršili provjere računa u devet komercijalnih banaka u Bosni i Hercegovini i to za osam pravnih i osam fizičkih lica.

Navodi se ovo u zvaničnom saopštenju SIPA-e.

“Tom prilikom su za predmetna pravna i fizička lica izvršene privremene obustave transakcija u ukupnom iznosu od 614.204,80 konvertibilnih maraka, 23.906,44 eura i 2261,00 američkih dolara. Prilikom rada na predmetu u jednoj od komercijalnih banaka je izvršen pretres jednog sefa dok je drugi sef blokiran”, kazali su.

“Ovom operativnom akcijom obuhvaćeno je više osumnjičenih fizičkih i pravnih lica, a među lišenima slobode su i visoki zvaničnici policijskih agencija i institucija za sprovođenje zakona koja se sumnjiče za krivična djela organizovanog kriminala, pranja novca, primanje dara i drugog oblika koristi, neovlaštenog prometa opojnim drogama i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija”.

Prethodni članakEuropol: U BiH srušen najuži krug globalnog kralja droge
Naredni članakZabijelilo se u Hrvatskoj: Snijeg napadao tokom noći, zimska služba morala da izađe na ulice (video)