SIPA ‘ČEŠLJA’: Kako je “šefica iz poreske” stekla tri stana

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) iznijeli su dokumentaciju iz prostorija Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Banjoj Luci koja se odnosi na istragu o aktuelnoj šefici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaje u Regionalnom centru Banja Luka Jelene Majstorović.

Majstorovićka je javnosti poznata po tome što je tokom 2017. i 2018. godine sa kolegom Radenkom Popovićem, zvanim Pop, najmanje deset puta iskoristila poziciju i ucjenjivala trgovce tražeći mito. Istraga je pokazala da su u najmanje četiri slučaja trgovcima nezakonito oduzeli nakit vrijedan više od 200.000 maraka.

Inspektorka i njen kolega su imali uhodan način rada, tražili su novac kako ne bi kontrolisali poslovanje trgovaca, a onima koji odbiju, nezakonito su oduzimali robu. Majstorovićka je 2020. postala šefica Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom centru Banja Luka, a u Upravu za indirektno oporezivanje uspjela je zaposliti i kćerku Janu Majstorović.

”Šefica iz poreske”, prema pisanjima medija, vlasnica je i impozantne imovinske kartice. Kako se navodi, ona i njen suprug imaju dva stana u Prnjavoru. U banjolučkoj Grčkoj ulici navodno ima stan od 95,5 kvadrata, u Jevrejskoj stan od stotinu kvadrata i dvije garaže. U Ulici Jovana Dučića ima stan i garažu vrijedne oko 238.000 maraka, koji su stečeni na osnovu Ugovora o poklonu.

Jelena Majstorović, Radenko Popović, Stevo Savić i Vladimir Puzić su među vlasnicima trgovina zbog boje uniforme poznati i kao crnokošuljaši. Jelena Majstorović radi u UIOBiH od februara 2013, a deset godina ranije otkaz je dobila u NLB banci u Prnjavoru koja je tužila zbog krivičnog djela za koje je 2005. osuđena uslovnom kaznom zatvora.

Prethodni članakKako Britanci štede: Preskaču obrok i isključuju grijanje
Naredni članakPredsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel stiže u Bosnu i Hercegovinu