Sindikati iz HNK poručili Vladi: Ako ne bude dogovora kreću protesti

Predstavnici šest sindikalnih organizacija iz Hercegovačko-neretvanskog kantona danas su poručili Vladi HNK da ne odugovlači sa isplatom sudskih presuda jer novca, kako tvrde, u budžetu ima.

To traži više od 6.000 zaposlenih u prosvjeti, policiji i državnim službama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a neisplaćene preusude, prem njihovim informacijama iznose preko 30 miliona KM.

Ponovo je poručeno da je potrebno povećati plate zbog rasta osnovnih životnih namirnica.

”Dugi niz godina, naglasak stavljamo na pravosnažne presude koje datiraju iz 2011. godine. Dobar dio budžetskih korisnika uspio je naplatio sudske presude, dok drugi dio korisnika nije, te samim time ne možemo ne primijetiti diskriminaciju među ljudima”, istaknuo je Nail Balić, predsjednik sindikata MUP-a HNK. On tvdi da je sindikat imao čvrsta obećanja resornih ministara i premijera za isplatu otprilike 4 miliona maraka za ovu namjenu.

Balić kaže da je veoma teško i ružno čuti od kolega da moraju posuđivati novac za liječenje, a da u isto vrijeme imaju na hiljade maraka duga koji im Vlada ne želi isplatiti.

“Pozivam Vladu da ozbiljno razmisli o ovom problemu i da nađemo zajedničko rješenje. Novaca ima, samo to treba provesti u djelo”, zaključuje Balić.

Edina Čomić, predstavnica sindikata srednjih škola po bosanskom planu i programu poručuje da sindikati predstavljaju 6 .000 ljudi i da su za njih ”gorući” problemi nepostojanje konkursa, te otpremnine zaposlenika. F

”Ranije su to bile tri radnikove plate ili tri prosječne plate u FBiH, dok je sada to pet posljednjih radnikovih plata, čime su zakinuti oni koji imaju najniže plate. Reagovai smo na to prije pola godine, a još uvijek nismo dobili nikakav odgovor”, zaključuje Čomić.

Josip Milić, predsjednik Unije neovisnih sindikata, je rekao da sindikati ni nakon 15 dana nisu dobili odgovor za sastanak koji su zatražili za Vladom.

-Kao što i sami vidite, u posljednje vrijeme je prisutno divljanje cijena, inflacija je već velika i situacija ovakva kakva jeste zahtijeva naše korake i pregovore s Vladom,kako bismo uspjeli izbalansirati ovo stanje- kazao je Milić.

Predstavnik sindikata osnovnih škola, Slavko Lauš, pak poručuje da je u najgorem položaju sindikat osnovnih škola.

”Mi smo jedini korisnici proračuna koji nisu potpisali kolektivni ugovor. Jedini smo podnijeli tužbu za diskriminaciju, jer profesori srednjih škola imaju preko 200KM veću platu od nas, te smo to dobili na sudu. Ministarstvo se žalilo i sada čekamo presudu kantonalnog suda. Jedina osoba koja mora progovoriti, koja mora izaći pred javnost je ministar finansija. U njegovim rukama je naš kolektivni ugovor i naše presude, te nam mora pomoći u ispravljanju ove nepravde”, dodao je Lauš.

Na kraju je Lauš poručio da će se, ako ne dođe do dogovora, preduzeti sindikalne aktivnosti, a to su štrajk upozorenja, protestne šetnje, itd.

“Moramo pokazati ozbiljnost i ustrajnost, jer novac kojeg tražimo je naš novac”, zaključio je Lauš.

Prethodni članakU Mostaru nestala djevojka, policija pretražuje kuće
Naredni članakU školama Srpske 12 odjeljenja u izolaciji