Simpozijum ginekološke endoskopije u Mostaru okupio brojne svjetske stručnjake (foto)

Regionalni simpozijum o minimalno invazivnoj ginekološkoj hirurgiji, u organizaciji Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” i Poliklinike “Arbor Vitae dr. Sarić”, počeo je u četvrtak u Mostaru, a okupio je brojne svjetske stručnjake iz te oblasti.

U okviru trodnevnog simpozijuma organizovan je osnovni i napredni kurs ginekološke endoskopije, koji će, po riječima organizatora, mladim ginekolozima pružiti priliku da steknu najnovija znanja i vještine iz oblasti minimalno invazivne hirurgije.

– Ovo je velika stvar za mlade ginekologe i velika stvar ne samo za Mostar, nego i za Bosnu i Hercegovinu. Ginekološka endoskopija, laparoskopija, histeroskopija treba da budu rutina svakog mladog ginekologa. Kao što se radi ultrazvuk, tako bi trebalo da se rade i ove endoskopske metode – istakao je na konferenciji za novinare jedan od organizatora Simpozija prim. mr. sci. Senad Sarić, dr. med.

Dodao je kako je skup prvenstveno edukativni te da je njegov glavni cilj edukacija mladih kolega.

– Ovo je edukativni skup i poslije kursa nastavlja se simpozijum gdje će kolege koje se već bave time moći prezentovati ono šta rade, da vidimo gdje smo, na čemu smo i kuda idemo. Mostar je dosta potkrijepljen kada su u pitanju ove metode, a sa novim saznanjima sve to podići ćemo na viši nivo – naglasio je dr. Sarić.

Šefica Odjela ginekologije i akušerstva Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” Mostar prim. mr. sci. Alma Vila Humačkić, dr. med., podsjetila je da je laparoskopija minimalno invazivna hirurška metode koja, za razliku od klasične, operativne otvorene hirurgije, daje minimalan traumatski pristup operativnom polju.

 

– Imate minimalne rezove od jednog i po centimetra gdje pristupate kompletnom operativnom polju i zahvaljujući tome imate jako brz oporavak i minimalnu traumu tkiva. Imamo pacijente koji nam leže jedan dan ukoliko radimo dijagnostičke operacije ili tri do četiri dana ukoliko radimo velike operativne zahvate. Sve to traži i velika ulaganja, ali mogu slobodno reći da stojimo vrlo blizu, ako ne i rame uz rame sa zemljama u regionu – kazala je dr Humačkić.

Naglasila je kako će tokom održavanja Simpozijuma biti upriličen i prenos uživo operacija iz Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić”.

– U sklopu Simpozijuma planirali smo tri operativna zahvata, uglavnom miomektomije. Ono što smo diferencirali kao najveći problem u BiH je šivanje i plasiranje čvora endoskopskom hirurgijom. Većina mladih hirurga najviše zazire od toga jer je to možda negdje najmanje uvježban i možda tehnički najzahtjevniji dio. Doveli smo vrhunske profesore kojima je to svakodnevnica koji će nam sve to pokazati na licu mjesta. Zadnji dan ćemo čuti iskustva svih naših kolega da vidimo gdje je BiH u laparoskopiji i histeroskopiji – pojasnila je dr Humačkić.

Skup je okupio svjetski priznate stručnjake iz oblasti ginekološke endoskopije, među kojima su i predsjednik Američke endoskopske asocijacije dr Rešad Pašić te zamjenik direktora bolnice u Oslu dr Edin Alagić.

– Došli smo ovdje da prenesemo naša znanja i iskustva da bi unaprijedili bh. minimalno izvazivnu ginekologiju. U BiH imamo izvanredne ljekare i naša medicina je na jednom vrlo dobrom nivou, a najbolji primjer smo mi, produkt ove medicine koji živimo i radimo u svijetu. Imamo dobra bazična znanja, ali je bitno da napravimo nadogradnju – poručio je dr. Pašić.

Dr Edin Alagić naglasio je da je 2024. godina ženskog zdravlja i da ženske bolesti pogađaju žene u najproduktivnijem dobu od 11 do 50 godina kada smanjuju kvalitet života, te da je posebno endrometrioza uznapredovala zadnje dvije decenije, zato će upravo tome biti posvećen jedan panel. ”Naša želja je da znanja prenesemo mladim ljudima u BiH”, kazao je dr Alagić.

Sara Dunja Pempelfort iz Austrije naglasila je da je vrlo važno imati nekoga sa iskustvom ko je spreman prenijeti znanje, te da je zbog toga i ovaj skup dragocjen, jer će stručnjaci iz različitih dijelova svijeta podijeliti svoja znanja sa mladim kolegama.

Espen Berner iz Norveške izrazio je zadovoljstvo što je dio ovoga velikog simpozijuma koji će dati doprinos poboljšanju zdravstva u BiH.

Prethodni članakПотписан Колективни уговор за све раднике у “Електропривреди РС” “Ово је најважнији документ за СВЕ ЗАПОСЛЕНЕ У ХОЛДИНГУ који наредне три године осигурава стабилност и сигурност”
Naredni članakKamere za najbolje avanture čekaju vas u m:tel-u