Simpozijum “AGRORES” okupio 250 stručnjaka

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić otvorio je danas u ovom gradu međunarodni simpozujum poljoprivrednih nauka “Agrores” i savjetovanje inženjera poljoprivrede na kome će učestvovati oko 250 stručnjaka i biti predstavljeno oko 200 naučnih radova iz oblasti stočarstva, zaštite bilja i agrarne ekonomije s ciljem poboljšanja uslova za poljoprivrednu proizvodnju u Republici Srpskoj.

IMG-53b548a62399cc9840d7c7f682dcb0b2-V.jpg (120 KB)

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci Zlatan Kovačević rekao je da će biti predstavljeni naučni radovi iz zemalja sa skoro svih kontintenata.

“Imamo dva segmenta – naučni simpozijum i stručni gdje ćemo sutra sa mrežom mladih agropreduzetnika imati savjetovanje sa proizvođačima. Spojiće se nauka, struka i krajnji korisnici – poljoprivredni proizvođači”, pojasnio je Kovačević.

Rukovodilac Eksperimentalno-edukativnog centra Poljoprivrednog fakulteta iz Banjaluke Boris Pašalić rekao je novinarima da je cilj ovakvih skupova da se okupe naučni radnici iz regiona i saopšte novosti, a da to sve nađe put do poljoprivrednika.

IMG-680ae5fe687dc320411f6bb8b28f34a1-V.jpg (192 KB)

“Imamo radove iz 22 zemlje koji se odnose na stočarstvo, zaštitu bilja i agrarnu ekonomiju. Ovo je prilika da se razmijene iskustva s ciljem poboljšanja uslova za poljoprivrednu proizvodnju u Republici Srpskoj”, naveo je Pašalić.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da su strateški pravci djelovanja grada energetika, poljoprivreda i turizam, te da su ovakvi simpozijumi važni da bi se sagledalo šta treba uraditi da se poljoprivreda podigne na još veći nivo.

“Svi zahtjevi po pitanju navodnjavanja su ispunjeni, više od 85 odsto obradivih površina pokriveno je sistemom za navodnjavanje. Besplatno privodimo zemljište namjeni, dajemo zasade kako bismo podržali naše proizvođače”, naveo je Ćurić.

Simpozijum će trajati do 30. maja, a organizator je Poljoprivredni fakultet iz Banjaluke. Radiotrebinje

Prethodni članakBRANIO SINA OD HULIGANA, KOJI SU MU UZIMALI NOVAC Osumnjičeni za prebijanje brata Vojina Mijatovića, sa smrtnim ishodom, danima maltretirali dječaka
Naredni članakVelika pobjeda RiTE Gacko u sporu sa “Boksitom”