Simpatizeri Islamske države planirali teroristički napad u Njemačkoj

BERLIN – Istražitelji u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Brandenburgu uhapsili su dvoje mladih ljudi za koje se navodi da su planirali teroristički napad u Njemačkoj.

Kako se navodi, dvojica osumnjičenih su se putem poruka dogovorili da izvrše napad na božićnu pijacu ili sinagogu u Kelnu koristeći zapaljive uređaje ili mali kamion, javlaju njemački mediji.

Shodno tome, posmatrajući relevantne Telegram kanale, Kancelarija za zaštitu ustava je naišla na 16-godišnjeg Čečena iz Vitstoka u Brandenburgu i 15-godišnjeg Avganistana iz Buršajda u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

Hapšenja su obavljena u utorak.

Kako prenosi WDR, javno tužilaštvo u Dizeldorfu i javno tužilaštvo u Nojrupinu vode istragu zbog sumnje da su planirali da počine teroristički napad. Vlasti su odbile da komentarišu ovo pitanje.

Obojica uhapšenih smatraju se simpatizerima Islamske države (ISIS).

Mladića iz Brandenburga bezbjednosne vlasti klasifikuju kao “relevantnu osobu” na islamističkoj sceni.

Za njega se kaže da voli oružje, izuzetno je nasilan i da je u prošlosti privlačio pažnju širenjem džihadističke propagande. I njegov brat je okarakterisan kao izuzetno nasilan.

Kada je uhapšen, nosio je nož, prenosi “Tagesspiegel”. U njegovom stanu pronađeno je nekoliko mobilnih telefona.

Specijalci su od vikenda pratili osumnjičene.

U svjetlu rata na Bliskom istoku, Savezna kancelarija za zaštitu ustava tek danas je upozorila na akutnu opasnost od islamističkih napada u Njemačkoj. Rizik od napada dostigao je “novi kvalitet”, objasnio je Savezni ured za zaštitu ustava Tomas Haldenvang u Berlinu.

“Opasnost je realna i veća nego što je bila dugo vremena”, rekao je on, prenosi Telegraf.rs.

 

Prethodni članakVladajuća koalicija jednoglasno podržala budžet (VIDEO)
Naredni članakBUDŽET JE STABILIZUJUĆI, IDUĆA GODINA IZAZOVNA