Simović: Republika Srpska jedan od najvažnijih faktora mira u regionu

Republika Srpska je, po svim parametrima, jedan od najvažnijih faktora mira u regionu i ispunila je sve standarde za demokratski život, rekao je doktor političkih nauka Vlade Simović.

Simović je rekao da Evropa i svijet posmatraju Republiku Srpsku kroz narativ koji su `90-ih godina formirale neoliberalne elite želeći da ostvare hegemoniju u unipolarnom svijetu, u kojem su Srbi kao narod predstavljeni kao loši, a Republika Srpska kao loša tvorevina koja stavara destabilnost i koja je ključ raznih problema na ovim prostorima.

On je istakao da je ovaj narativ potpuno pogrešan, ali i dalje prisutan, te da u tom svjetlu djeluju i poslanici u Evropskom parlamentu koji su podržali amandman koji poziva na uvođenje sankcija srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

– Mi se sada borimo s tim narativom, ali je to jako teško promijeniti jer živimo decenijama s tim. Republika Srpska i Srbi se ocjenjuju kao antizapadno orijentisani, što nije tačno jer je ovo demokratski prostor koji baštini tradiciju evropskog naroda i koji je jako puno doprinio istoriji – rekao je Simović.

Govoreći o mogućnosti uvođenja sankcija Republici Srpskoj, Simović je naveo da bi te sankcije u ekonomskom smislu bile jako teške. Takođe, dodao je, značile bi da se predstavnici Republike Srpske definitivno neće vratiti u odlučivanje na nivou BiH i njima bi se Srpska isključila iz državne zajednice.

On je istakao da priče o sankcijama, kao i zapadno nametanje kolektivne krivice Srbima i Republici Srpskoj, samo udaljavaju građane od EU i predstavljaju veliku nepravdu.

Simović je naglasio da Republika Srpska nije kriva za neuspjehe u BiH, poput izborne reforme.RTRS

Prethodni članakČubrilović: Iz Srpske dolaze pozivi na dogovor u BiH
Naredni članakZAPLAKAO PO ZAVRŠETKU MEČA Emotivni Feran Tores sebi nije oprostio promašaje protiv Napolija