Sijarto: Trampov povratak u Bijelu kuću obezbijedio bi globalni mir

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da bi novi predsjednički mandat Donalda Trampa u Bijeloj kući obezbijedio da se uspostavi, kako je naveo, “novi svjetski poredak” globalnog mira i stabilnosti.

Sijarto je u intervjuu za američki portal Breitvart News ocijenio da je svijetu potrebno da Tramp pobijedi na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD jer, kako je naveo, samo snažan američki lider može da ponudi stabilnost i bezbjednost međunarodnog poretka.

Sijarto tvrdi da se rat u Ukrajini ne može riješiti na bojnom polju i da Tramp može da posreduje da se sklopi mir između Moskve i Kijeva. On je takođe kritikovao američkog predsjednika DŽozefa Bajdena zbog, kako je rekao, nemoći koju pokazuje na globalnoj političkoj sceni.

Sijarto, koji je bio u delegaciji sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom prilikom sastanka sa Trampom na njegovom imanju Mar-a-Lago na Floridi u petak, ukazao je da je opštepoznato da Ukrajina neće pobijediti Rusiju, kao i Rusija ne može da pobijedi cijeli Zapad i da to znači da će nesumnjivo biti pregovora o okončanju rata u Ukrajini.

– Bez Trampa kao predsjednika, ovaj rat će se nastaviti još dugo, što će rezultirati još većim brojem žrtava i velikim razaranjima – naveo je Sijarto.

Prema njegovim riječima, Mađarska se zalaže za mir, dok je, kako je naveo, većina zemalja u Evropi za rat.

Kada je riječ o sukobu u Pojasu Gaze, Sijarto je rekao da se ne smije zaboraviti kako je taj sukob počeo, odnosno da je Hamas prvi napao jug Izraela kada je poginulo više oko 1.200 ljudi i kada je ta palestinska militantna grupa uzela oko 240 talaca.

Sijarto smatra da je vojna operacija Izraela protiv Hamasa od najveće važnosti za svjetske interese kako bi se osigurala bezbjednost i spriječili slični napadi širom svijeta.

Prethodni članakDodik: Borenović kad se zapetlja u svoje prevare, odgovornost prebacuje na vlast i mene
Naredni članakRanjen muškarac u Tuzli, uhapšena dvojica osumnjičenih