Si: Kina će uvijek biti dobar susjed Rusije, prijatelj i pouzdani partner

Odnosi Rusije i Kine izdržali su iskušenja u uslovima promjenljive međunarodne situacije, izjavio je kineski predsjednik Si Đinping.

Kina namjerava da uvijek bude dobar susjed Rusiji, prijatelj i pouzdani partner, poručio je kineski lider tokom susreta sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

– Ova godina je u znaku 75. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i Rusije. U protekle tri četvrtine vijeka kinesko-ruski odnosi očvrsnuli su u teškim uslovima, izdržali iskušenje promjenljive međunarodne situacije. Danas predstavljaju mjerilo odnosa između velikih sila i susjednih zemalja, odlikuju se uzajamnim poštovanjem, povjerenjem, prijateljstvom i obostranom koristi – rekao je Si.

On je podsjetio da se do sada sastao sa Putinom najmanje 40 puta.

– Takve bliske veze nam omogućavaju nam da zacrtamo strateške pravce za održavanje stabilne i brze dinamike rasta rusko-kineskih odnosa, koji nisu bili nimalo laki i stoga zaslužuju najpažljiviji tretman – poručio je je predsjednik Kine.

Kineski lider je istakao da održivi razvoj odnosa Kine i Rusije ne samo da zadovoljava fundamentalne interese dve zemlje i naroda, već i doprinosi miru i prosperitetu u regionu i širom sveta.

– U novom pristupu namjeravamo da uvek budemo dobri susjedi sa Rusijom, prijatelji od poverenja i pouzdani partneri, kao i da dosljedno jačamo viševjekovno prijateljstvo između dva naroda, zajednički težeći multinacionalnoj ravnopravnosti i pravednosti – zaključio je Si.

Prethodni članakDačić: Uhapšeno jedno lice zbog prijetnje ugrožavanja bezbjednosti predsjednika Srbije
Naredni članakFico preživio pet metaka, čekaju da se probudi