Sežurne: Evropa mora da se pripremi za Trampov scenario; Šolc: Opasna relativizacija klauzule NATO-a

Francuski ministar inostranih poslova Stefan Sežurne izjavio je da Evropa mora hitno da se pripremi za mogućnost da SAD možda neće zaštititi NATO članice koje ne izdvajaju dovoljno za odbranu.

Stefan Sežurne je rekao da su svi čuli komentare bivšeg američkog predsjednika i kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju Donalda Trampa, koji je rekao da bi “ohrabrio” Rusiju da napadne NATO članice koja ne izdvajaju dva odsto BDP-a za finansiranje odbrane, ali je šef francuske diplomatije istakao da neće prestati da ubjeđuje sve lidere u važnost Alijanse koja, kako je naveo, djeluje na dobrobit svih članica, uključujući SAD.

Sežurne je ocijenio, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim njemačkim i poljskim kolegom, da je svaki minut važan za pripremu Evropljana na mogući scenario koji je iznio Tramp.

Francuski šef diplomatije je istakao da će evropski lideri raditi zajedno na analizi konteksta, posebno predstojećih predsjedničkih izbora u SAD.

ŠOLC: OPASNA ЈE SVAKA VRSTA RELATIVIZACIЈE KLAUZULE NATO-a O ODBRANI

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je danas da je opasna bilo kakva relativizacija klauzule NATO-a o zajedničkoj odbrani.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp koji je favorit za kandidata Republikanske stranke na izborima u SAD u novembru izazvao je negodovanje zapadnih partnera tokom vikenda svojom sugestijom da postoji mogućnost da Amerika neće štiti saveznike koji ne odvajaju dovoljno sredstava na odbranu od eventualnog ruskog napada.

– Svaka relativizacija garancije NATO za intervenciju je neodgovorna i opasna. Služi samo interesima Rusije. Niko ne treba da se igra ili trguje evropskom bezbjednosti – naglasio je Šolc na konferenciji za novinare sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom.

Prema njegovim riječima, Njemačka će ove godine ostvariti ciljanih dva odsto od BDP za odbranu i to će činiti i u narednim godinama

 

Prethodni članakNebenzja: Zapad snosi punu odgovornost mirovnih sporazuma
Naredni članakSoftveri pod lupom Savjeta ministara, gdje su bačene desetine miliona maraka?