Sezonska gripa i korona bukte u Mostaru, ljekari traže odgađanje početka škole

Korona i sezonski grip u Mostaru su buknuli, stuacija je teška, a domovi zdravlja su preopterećeni.
Situacija je toliko loša da su iz Doma zdravlja Mostar čak uputili apel nadležnim da odgode početak škole koja je trebala početi u ponedjeljak za djecu koja nastavu pohađaju po nastavnom planu na hrvatskom jeziku.
Zbog velike raširenosti bolesti u gradu, preporučujemo nadležnima da prolongiraju početak školske nastave za barem sedam dana, navodi se u saopštenju Doma zdravlja Mostar.
Da je naglo skočio broj zaraženih koronom pokazuju i podaci koje šalje Krizni štab Ministarstva zdravstva HNK i u kojima se navodi da se dnevno testira preko 1000 osoba u SKB Mostar, a da samo u Mostaru dnevno bude preko 100 novozaraženih.
Veliki broj testiranih javlja se i zbog sezonskog gripa koji već desetak dana bukti na području grada. Veliki broj osoba je sa povišenom temperaturom, respiratornim infekcijama i upalama.
-Zbog velikog broja oboljelih građana, što na gripu, što na SARS CoV-2, veliko je opterećenje na kapacitet Doma zdravlja, stoga upozoravamo kako je otežan pristup porodičnim ljekarima, Hitnoj pomoći i Izolatoriju. Zbog pogoršanja situacije, primorani smo zatvoriti pojedine ambulante kako bismo preusmjerili medicinske kapacitete u najteže pogođene ambulante, Izolatorij te Hitnu pomoć, saopštili su iz Doma zdravlja Mostar.
Pojašnjavaju da se gripa inače javlja sezonski i za razliku od prehlade, gripa obično započinje iznenada: javljaju se jaki bolovi u mišićima i zglobovima, groznica, visoka tjelesna temperatura, suhi kašalj i glavobolja. Kada je u pitanju, dodaju, Covid-19 najčešće ne počinje naglo te se u početku javlja s blaže povišenom tjelesnom temperaturom uz suhi kašalj koji je kroz prvi sedmicu bolesti blag, a tek kasnije postaje jači (kod gripe kašalj obično počinje na početku bolesti, tj. 2-3 dan bolesti), a najčešće izostaje bol u mišićima koja se kod gripe javlja odmah u početku. Isto tako, glavobolja se uz gripu javlja u pravilu uvijek, dok je ista rjeđa kod Covid-19.
Ljekari iz Doma zdravlja naglašavaju da se gripu liječi simptomatski, a posjeta ljekaru je potrebna samo ako ne uspijete sniziti temperaturu, imate osjećaj gušenja, odnosno teškog disanja ili ako se pogorša osnovna bolest.
Napomnju da je najvažnije to da je gripa, kao i Covid, virusna infekcija kod koje liječenje antibioticima nema nikakvog efekta.
-Zbog toga je jako bitno ne uzimati antibiotike bez indikacije, jer antibiotska terapija pri virusnim infekcijama samo moze produziti bolest. Ako razvijete neke od simptoma povišene temperature, kašlja, grlobolje i slično nema potrebe se isti dan javljati ljekaru, pogotovo dolaziti u prostorije Hitne pomoći. Liječimo se kućno simptomatski – snižavamo temperaturu paracetamolom ili ibuprofenom, pijemo dovoljno tekućine, uzimamo pastile za grlobolju i pobrinemo se za zdraviju prehranu. Najbitnije je ograničiti kretanje kako ne bismo dalje širili virus bez obzira o kojem se virusu radilo, navode iz Doma zdravlja Mostar.
U slučaju pogoršanja stanja, odnosno, visoke temperature, temperature koja se ne spušta na lijekove, problema sa disanjem, pogoršanog stanja svijesti, naglog pogoršanja bolesti, jakih bolova, pritiska u prsima, osipa uz temperaturu i sličnih stanja, tada se javiti na BILO KOJE dostupno radno mjesto Doma zdravlja.
Prethodni članakTRADICIONALNI BOŽIĆNI KONCERT U MOSTARU 8. JANUARA
Naredni članakBožićne liturgije u ponoć u svim hramovima na području Mostara