Šeranić: Podržimo akciju “S ljubavlju hrabrim srcima”

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da akcija “S ljubavlju hrabrim srcima” predstavlja posljednju kariku ka uspostavljanju registra donatora matičnih ćelija i osnivanju laboratorije za HLA tipizaciju tkiva pri Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.

Šeranić je pozvao sve građane da se uključe u ovu veoma važnu humanitarnu akciju.

Šeranić je podsjetio da se u okviru akcije skuplja novac za razvoj registra donatora matičnih ćelija, te za aparat za HLA tipizaciju, koji je osnovni aparat vezano za transplantaciju.

On je rekao da da su već uložena određena sredstva za opremu, kapacitete i edukaciju, a sredstva prikupljena u akciji “S ljubavlju hrabrim srcima” trebalo bi da budu završna karika u uspostavljanju registra i laboratorije.

Šeranić je pojasnio da je HLA tipizacija takozvano poklapanje genskih struktura davaoca i potencijalnog primaoca nekog organa, a da bi se uopšte moglo ući u proces transplantacije, mora se uraditi ova tipizacija, odnosno vidjeti da li se genski materijal poklapa sa potencijalnim genskim materijalom primaoca ili davaoca.

Četrnaesto donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika biće održano u Banjaluci 28. decembra s ciljem prikupljanja sredstava za uspostavljanje registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija.

Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske iskazao je potrebu za uspostavljanjem registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija hematopoeze Republike Srpske, odnosno, osnivanje laboratorije za HLA tipizaciju tkiva pri Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.

Osnivanjem laboratorije pri ovom Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, te uspostavljanjem registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija, građanima Srpske koji su oboljeli od bolesti koje ugrožavaju život kao što su leukemija, aplastična anemija, imune deficijencije, urođeni poremećaji metabolizma i druge, biće omogućeno da se pretraživanjem baza vlastitog i svjetskog registra pronađu nesrodni davaoci koji bi bili podudarni sa primaocem.

U okviru akcije do kraja decembra biće aktivan i M:tel humanitarni broj 1411. Pozivom na ovaj broj donira se jedna marka.

Za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija Republike Srpske otvorilo je račun posebnih namjena broj: 571-010-00002700-15 kod BPŠ Banjaluka i devizni račun IBAN BA:395710070400006774 /partija: 0070400000067/ otvoren kod BPŠ Banjaluka.

rtrs

Prethodni članakSud odlučuje o pritvoru Debevcu i Mehmedagiću
Naredni članakNSRS o Nacrtu zakona o imunitetu