Šef Misije za BiH pisao Tegeltiji: Novac od MMF-a tek posle izbora

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Martin Petri obavijestio je prošle sedmice Savjet ministara BiH i članove Fiskalnog savjeta da će finalni pregovori oko novog kreditnog aranžmana s našom državom biti održani tek posle izbora, tačnije poslije 15. novembra, saznaje „Dnevni avaz“.

Pregovori online

To znači da novac od MMF-a može biti operativan tek posle izbora, odnosno na računima krajem januara naredne godine. Ovaj kredit bi trebao stabilizovati državne finansije u narednoj godini, kada se očekuje najteži ekonomski udar zbog posljedica pandemije koronavirusa.

Iako su iz Savjeta ministara BiH očekivali da bi pregovori oko novog kreditnog zaduženja trebali početi sredinom oktobra, što je najavljivao i Zoran Tegeltija, Petri u pismu, koje je u posjedu „Avaza“, obavještava državnog premijera o planu MMF-a kada je u pitanju BiH. Ova informacija potvrđena je za „Avaz“ iz više izvora iz Savjeta ministara, a pregovori će, kako smo ranije objavili, biti online.

Petri u pismu Tegeltiji, a koje su dobili i entitetski premijeri Fadil Novalić i Radovan Višković, ističe da je „naš plan održati više tehničkih sastanaka u oktobru, fokusirajući se na konsultacije po članu IV koje nismo mogli zaključiti na proljeće, ali, također, početi sastanke u pogledu programa“.

Zoran Tegeltija

 

– Potom, odmah nakon izbora 15. novembra možemo finalizirati pregovore s ciljem da zaključimo pismo namjere u prvoj sedmici decembra te da isto pošaljemo Izvršnom odboru MMF-a do sredine decembra – napisao je Petri.

On je istakao da je na osnovu rasporeda predviđeno da u januaru naredne godine program bude „dostavljen našem Izvršnom odboru“. Posljednji aranžman s MMF-om BiH, odnosno njeni entiteti kao krajnji korisnici sredstava, potpisali su 9. septembra 2016. godine. BiH je tada odobreno 543,5 miliona euva (1,07 milijardi KM).

Aranžman prekinut

Zbog neispunjavanja preuzetih reformi nikada nisu povučena sva odobrena sredstva, pa je aranžman s MMF-om prekinut u šestom mjesecu 2018. godine. Tada je BiH uspjela povući dvije tranše od skoro 300 miliona KM.

BiH bi ponovo mogla tražiti prošireni aranžman, uz kreditno zaduženje od milijardu KM. Bh. vlasti poslale su nedavno pismo u Vašington, ali nisu navele uslove kredita.