SDP i Prva mostarska partija napusili sjednicu GV Mostar, SDA i HDZ insistiraju da se glasa

Prava drama odvija se u Gradskom vijeću Mostara. SDP i Prva mostarska partija napustile su sjednicu Gradskog vijeća, a ostale stranke Bh. bloka još se nisu izlasnije o ovom potezu.

SDA i HDZ insistiraju na tome da se prvi krug glasanja nastavi, iako SDP tvrdi da on nije ni počeo iako je prvi listić ubačen u glasačku kutiju.

Trenutno je pauza.

‘Prva mostarska partija je mene nominovala za gradonačelnika i ja sam to prihvatio jer smo proteklih dana vidjeli da imam podršku SDP-a, Prve mostarske partije i vjerujem Naše stranke i da možemo ući u taj proces sa sedam glasova. Koalicija za Mostar zna da će Milivojević dati podršku Kordiću a ranije je jedna vijećnica je objavila da će biti suzdržana”, rekao je Zalihić po izlasku. Zalihić smatra da, ako se krene u proces na onaj način kako je objavila Koalicija za Mostar, jasno je ”ako iznesu Guzina u drugi i treći krug već znaju da će on izgubiti jer je on stariji vijećnik”.

”Taman da mi svi ostali glasamo za Guzina na rezultatu 17-17 Kordić je pobjednik zato što je mlađi. Iz tog razloga shvatili smo da sam jedini kandidat koji može pobijediti Kordića i zato me PMP predložila jer imamo sedam ruku. I sad je na Koaliciji da bira. U prvom krugu imamo u biti treći krug i na koaliciji je da bira je li im važnija funkcija gradonačelnika i interesi države BiH i Grada Mostara. Ukoliko žele imati gradonačelnika iz HDZ-a i ukoliko ima neki dogovor a nama se da nema, ustrajat će na tome da guraju Guzina na drugi i treći krug a znaju unaprijed da nema dovoljnu podršku. U skladu s tim ćemo tražiti odgodu glasanja pet dana da pokušamo naći podršku i da napravimo većinu od 18 ruku u Vijeću kako HDZ nakon svih ovih godina ne bi ponovno imao gradonačelnika”, rekao je Zalihić. Kaže da bi u tom slučaju i da vijećnica Naše stranke bude suzdržana da bi pobijedio Kordića u trećem krugu jer je mlađi. Na pitanje znači li to da se Baralija povukla iz utrke, Zalihić je rekao da mu upravo zato trebaju konzultacije.