SDA: ZAKLjUČCI HNS-a NEPRIHVATLjIVI

SARAJEVO – Stranka demokratske akcije /SDA/ ocijenila je neprihvatljivim zaključke Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ usvojene na zasjedanju u Mostaru i smatra da oni neće doprinijeti relaksiranju odnosa u Federaciji BiH.

Iz SDA su naveli da zaključci HNS-a sužavaju prostor za razgovore o ustavnoj reformi i izmjenama izbornog zakonodavstva.

“Teritorijalne reorganizacije i dodatnih etničkih podjela neće biti, niti će SDA na to ikada pristati. Za to ne postoji nikakav pravni ni politički osnov”, naveli su iz SDA.

U saopštenju se dodaje da je neutemeljena tvrdnja HNS-a da ne postoje ustavne i zakonske pretpostavke za održavanje izbora.

HNS će, ako se nastavi dekonstituisanje hrvatskog naroda, pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokratije kojima će biti obezbijeđena potpuna ustavna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da to zaključeno danas na vanrednom zasjedanju HNS-a, kao i da neće biti ispunjeni formalno-pravni uslovi za održavanje opštih izvora 2022. sve dok se ne izmijeni postojeći Izborni zakon BiH.

Prethodni članakEko udruženje ‘Kuti’: Da li Vlada HNK kupuje vrijeme za legalizaciju nezakonitih radnji?
Naredni članakMOSTAR: ISLAMASKA ZAJEDNICA PROTIV IZGRADNJE HRAVTSKOG NARODNOG KAZALIŠTA