SDA STAVLJA METU NA SRPSKOG VIJEĆNIKA U MOSTARU

 

Kantonalna organizacija SDA HNK večeras je u saopštenju za javnost uputila niz teških, neutemeljenih i prijetećih poruka prema vijećniku srpske liste ”Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” dr Veliboru Milivojeviću.

Medijski pritisci i hajka na Milivojevića traje već dva dana, a osim stranačkih satelita SDA juče se uključio čak i Medžlis Islamske zajednice Mostar.

SDA danas ide korak dalje pa navodi da se Bošnjaci u Mostaru i Hercegovini osjećaju nesigurno zbog Milivojevićevih izjava i stavova čime direktno stavljaju metu na Milivojevića.

”SDA izjavu predstavnika srpske liste „Ostajte ovdje“ Velibora Milivojevića, kojom je svoj politički stav direktnog svrstavanja na stranu HDZ BiH javno obrazložio kao strateški interes Srba u Mostaru, sa pravom tretira kao antagonizam isključivo usmjeren prema Bošnjacima u cijeloj Hercegovini”, navode u SDA.

Oni dodaju da takva ”frapantna i uvrijedljiva” tvrdnja Milivojevića dolazi nakon višegodišnje pravne i političke borbe, koja je upravo u Mostaru pokrenula i vodila SDA za jednakopravnost Srba na području Hercegovine. Oni podsjećaju da je na osnovu angažmana predstavnika SDA Ustavni sud donio presudu po kojem Srbi u HNK, ZHK i Posavskom kantonu trebaju postati konstitutivni, a srpski jezik i ćirilica ravnopravni sa ostala dva jezika i pismom.

”Odbijanje zastupnika HDZ-a BiH da u Skupštini HNK, kao i u preostala dva kantona glasa za ovakvu odluku, jedini je razlog zbog kojeg ovakva presuda Ustavnog suda nije implementirana. Istog HDZ-a BiH za kojeg Milivojević sada tvrdi da je najviši ili strateški cilj Srba u Mostaru. Doktore Milivojeviću, analiziranje i propitivanje političkih stavova i odluka je uobičajna, svakodnevna politička praksa u Mostaru, BiH, kao i u bilo kojoj drugoj demokratskoj zemlji. Svaki pojedinac na političkoj sceni može očekivati da bude podvrgnut kritici javnosti, iz svoje i druge političke opcije ili bilo koje interesne grupe ljude koja osjeća ugroženost njegovim djelovanjem. Vaše pravo na političke stavove i političke saveze je neotuđivo demokratsko načelo, koje je takođe potpuno legitimno podložno kritici i mišljenju javnog mnijenja. Kada ste prihvatili ponudu SNSD-a, morali ste biti svjesni te činjenice.Vaš stav doktore Milivojeviću uvrijedio je i uozbiljio Bošnjake, ali i znatan broj Srba i onih koji se izjašnjavaju kao ostali u Mostaru i Hercegovačko- neretavanskom kantonu”, navode iz SDA.

Kantonalna organizacija SDA HNK navodi da Milivojevićeve poruke za posljedicu imaju produbljivanje političke krize u Mostaru, nestabilnost i stvaraju osjećaj nesigurnosti kod svih građana Mostara.

”Pozivamo Vas da u skladu sa Vašim profesionalnim pozivom i zakletvom, koju ste kao ljekar položili, u svom daljem političkom djelovanju štitite interese svih ljudi, bez razlika po bilo kojem osnovu”, navodi se u saknadaloznom saopštenju SDA HNK na čijem čelu je Edin Mušić.

Inače, Gradsko vijeće Mostara sutra nastavlja konstitutivnu sjednicu na kojoj bi se trebalo nastaviti sa izborom gradonačelnika. Da li će se nastaviti sa drugim krugom i javnim glasanjem ili će se ispoštovati preporuka visokog predstavnika Valentina Incka da se glasanje poništi i da izbor gradonačelnika bude urađen tajnim glasanjem kako Statut nalaže, ostaje da se vidi.