SDA-HDZ: Formirati tri radne grupe, hitno riješiti probleme u FBiH

Delegacije SDA i HDZ dogovorile su danas u Sarajevu formiranje tri radne grupe koje će se baviti problematikom izmjena Izbornog zakona BiH i integracijama u EU, rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović je rekao da se tokom današnjeg razgovora nije ulazilo u suštinu izmjena Izbornog zakona BiH, već da je dogovorena sveukupna dinamika ovog procesa.

On je rekao da će se jedna grupa baviti ranijim dogovorima HDZ i SDA koji nisu sprovedeni, a odnose se na formiranje nove vlasti u Federaciji BiH, te da očekuje da će do kraja marta to sve biti završeno.

Prema njegovim riječima, druga grupa će se baviti izmjenama Izbornog zakona BiH, a očekuje da model bude definisan do kraja aprila.

Treća grupa će se, rekao je Izetbegović, baviti ubrzavanjem evropskog puta BiH po prijemu 14 prioriteta koje je postavila Evropska komisija.

– To bi trebali završiti u roku i ostvariti napredak do kraja godine – rekao je Izetbegović i dodao da očekuje kandidatski status za BiH do kraja 2021. godine.

Lider HDZ-a Dragan Čović je rekao da je jun za rješavanje ključnih pitanja “crvena linija”, te da u FBiH ima mnogo otvorenih pitanja koje treba riješiti i da se u narednih mjesec dana trebaju preduzeti konkretni koraci kada je u pitanju formiranje federalne vlade, ali i popunjavanja svih drugih institucija na federalnom nivou.

– Današnji sastanak je poslužio da iduće sedmice imamo razgovare u vezi sa FBiH. Stavićemo na sto sva pitanja koja su ostala otvorena. Iduće sedmice ćemo sjesti i razgovarati o Izbornom zakonu, primarno u vezi s Predsjedništvom i domovima naroda – rekao je Čović i dodao da su ovo razgovori između SDA i HDZ, a kasnije će se uključiti i sve druge stranke koje su zainteresovane za ovaj proces.

Čović ističe da će jedna grupa stranačkih delegacija raditi na temama pristupa EU.

– Sva tri pitanja planiramo riješiti do kraja juna. Tada od evropskih predstavnika možemo tražiti kandidatski status za članstvo u EU. To bi nam olakšalo i priču o vakcinama. Izborni zakon ćemo završiti do kraja četvrtog mjeseca. Naravno, za sve nam treba treći partner – rekao je Čović.

Sastanku su prisustvovali i visoki funkcioneri HDZ-a Borjana Krišto i Marinko Čavara, dok su u delegaciji SDA bili i Šefik Džaferović i Alma Čolo.

Srna