Savo Manojlović: Kako je kampanja za beogradski vodovod i kanalizaciju završila ispred sjedišta BIA

Lider pokreta “Kreni-promeni” posljednjih dana kampanje za izbore u Beogradu posvetio se optužbama da BIA vodi medijsku kampanju protiv njega, prozivajući odgovorne imenom i prezimenom uz poneki indikativan lapsus, navodi rt.rs.

Lider pokreta “Kreni-promeni” Savo Manojlović završio je izbornu kampanju za lokalne izbore u Beogradu ispred sjedišta Bezbednosno-informativne agencije (BIA), prozivajući nekoliko urednika iz različitih medija kao osoba koje ugrožavaju bezbjednost političkih neistomišljenika.

“Tekstovi i reportaže sa lažnim vestima, koji se kreiraju u Bezbednosno informativnoj agenciji, gde je deo ove službe uzurpiran od strane političke partije na vlasti, kreiraju se i puštaju protiv političkih neistomišljenika”, naveo je Manojlović.

On je u izbornu kampanju ušao na talasu medijskih spekulacija o razmimoilaženjima unutar prozapadne koalicije i nagađanjima da želi da zamjeni Dragana Đilasa kao novi vođa opozicije. Od ranijih neimenovanih, ali jasnih optužbi zbog prodaje minuta na RTS-u, Manojlović je u kampanji imenom i prezimenom prozvao Dragana Đilasa da mu je oborio listu na Vračaru. Đilas je uzvratio da mu priča koju je čuo, da je Manojlović “ispostava službe”, sada dobila smisao.

Cijeloj priči, u stvari, sve je teže naći smisao: posle Đilasa na Manojlovića se, kako se sam požalio, navodno okomila i služba.

“Od trenutka kada smo javnosti saopštili odluku da izlazimo na predstojeće izbore 2. juna, vladajuća stranka i režimski mediji u saradnji sa BIA i njenim glavnim operativcem Markom Parezanovićem svakodnevno sprovode agresivnu kampanju plasiranja laži kroz izmišljene tekstove i montaže sa ciljem urušavanja ugleda, kredibiliteta i ugrožavanja bezbednosti članova pokreta Kreni-Promeni i našeg kandidata za gradonačelnika dr Sava Manojlovića”, saopštili su iz ovog pokreta poslednjih dana kampanje 27. maja.

Dva dana kasnije, Manojlović govori o tome u gostovanju na televiziji “Nova”. Pokazujući u programu fotografiju, on je rekao da kampanju laži protiv njega i njegovih bliskih saradnika “koordiniše ovaj čovjek, Marko Perezanović (sic.) iz BIA”, čije prezime tek na podsjećanje voditelja izgovara ispravno – Parezanović.

Konačno, dan poslije ovog televizijskog gostovanja, posljednjeg dana predizborne kampanje za lokalne izbore u Beogradu, Manojlović je ispred sjedišta BIA. Iako se u nedelju neće glasati za rukovodioce BIA već, na primjer, Gradskog zelenila i Beogradskog vodovoda i kanalizacije.

Inače, šefa operative BIA Marka Parezanovića svojevremeno je napadao i tadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koji je 2020. izjavio da je on čovjek koji će širiti “najgore moguće neistine o Crnoj Gori” preko srpskih medija.

Marka Parezanovića Manojlović je pominjao i na suđenju početkom aprila po tužbi “Kreni-promeni” protiv novina “Alo”. Manojlović je na suđenju ustvrdio, premda dokaze nije ponudio, da je fizički napad na njega tokom protesta prošlog maja organizovao upravo Parezanović.

Kako je taj bezbjednjak neka vrsta Manojlovićevog “arhineprijatelja”, koji mu, prema sopstvenim tvrdnjama, barem godinu dana radi o ugledu i glavi, tim neobičnije zvuči Manojlovićev televizijski lapsus sa prezimenom operativca BIA.

Možda je u pitanju puka omaška u govoru, koja se doduše ponovila dva puta pa je voditelj morao da ga opomene, ali može se posumnjati i da mu je neko skrenuo pažnju kako treba da vodi svoju kampanju ili prema kome da je usmjeri.

U kontekstu problematike sa službom, nije bez značaja ni biografija Save Manojlovića koji je dijelom i američki đak, a čiji je pokret na listi organizacija koje su dobijale donacije od Fondacije Rokfeler. Oni su na svom sajtu objavili da su podržali “Kreni-promeni” sa 60.000 dolara 2022, a prethodne godine sa 25.000 dolara.

Manojlović je uz studije prava završio i jednosemestralni kurs na Harvard Kenedi školi kod profesora Maršala Ganca, kako se navodi u njegovoj biografiji na sajtu Instituta za uporedno pravo gde je naučni saradnik.

U opisu ovog programa profesora Ganca navodi se da je namenjen liderima civilnih, društvenih i političkih organizacija koji žele da organizuju zajednice kako bi mobilisali snage za promjene.

Nepovjerljivi dio srpske javnosti u promjenama kojima se obučava na američkim kursevima neizostavno vidi recept za obojenu revoluciju ili za promjene u američkom interesu, ali neka bude da su to samo tumačenja kojima će najbolji sudija biti vrijeme.

Profesor Ganc, inače, i te kako je politički angažovan: vodio je predsjedničku kampanju Baraka Obame 2008. i 2012, a savjetovao je i Nensi Pelosi.

Gancove pouke primujenila je u svom radu i organizacija “Srbija u pokretu” koju vodi izvršna direktorka “Kreni-promeni” Marina Pavlić. Oni su se pohvalili da su osnovali klubove građana za borbu za promjene u lokalnim zajednicama, a za ideju ih je pohvalio sam profesor Ganc. Ova organizacija, inače, 2015. radila je projekat “Pravo da znam” uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

A nije nevažno i podsjećanje da su Sjedinjene Američke Države veoma zainteresovane za kadriranje u srpskoj obavještajnoj službi. O tome svjedoči ostavka prethodnog direktora BIA Aleksandra Vulina, koji je obrazloženju naveo da “SAD i EU traže moju glavu kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji”.

Prethodni članakHET: Proizvodnja veća od plana, maksimalan angažman
Naredni članakĐurđev: Manojlović napada BIA po nalogu stranih sila!