Savjet ministara usvojio Program ekonomskih reformi do 2026. godine

Savjet ministara BiH usvojio je u novom tekstu Program ekonomskih reformi BiH 2024. – 2026. godine, fokusiran na ispunjavanje obaveza BiH na evropskom putu.

– Radi se o ambicioznom paketu strukturnih reformi koje trebaju dati odgovor na globalne trendove, ubrzati konvergenciju BiH sa zemljama EU i riješiti preostale naslijeđene strukturne izazove – saopšteno je iz Savjeta ministara.

Strukturne reforme usmjerene su na rast konkurentnosti kroz tehnološku modernizaciju privrede i unapređenje poslovnog okruženja, povećanje efikasnosti poslovanja javnih preduzeća, uspostavu uslova za ubrzanje zelene tranzicije i stvaranje preduslova za digitalnu transformaciju. Istovremeno je planirana i reforma u domenu tržišta rada kako bi se uskladilo obrazovanje i unaprijedili efekti aktivnih politika zapošljavanja.

– Posebna pažnja posvećena je i ključnim dijelovima javnog sektora – sistemu socijalne i zdravstvene zaštite, koji doprinose ne samo konkurentnosti privrede, već i sveukupnom kvalitetu života i dugoročnom razvoju ljudskog kapitala u BiH – ističe se.

Program ekonomskih reformi, čijoj izradi su doprinijele institucije svih nivoa vlasti s kojima se odvijala saradnja putem entitetskih koordinatora, pripremila je Direkcija za ekonomsko planiranje prema smjernicama Evropske komisije na osnovu priloga koje su dostavile nadležne institucije na državnom i entitetskim nivoima prema Prijedlogu plana aktivnosti.

Na sjednici su doneseni odgovarajući zaključci radi obezbjeđivanja praćenja implementacije predloženih strukturnih reformskih mjera i provođenja zajedničkih dogovorenih Smjernica politika koje su rezultat ekonomskog i finansijskog dijaloga 2024. godine.

Ovo je deseti po redu Program ekonomskih reformi, koji će biti dostavljen Evropskoj komisiji.

 

 

Prethodni članakVSTS otvoreno priznao: Nadležna komisija znala za ratnu prošlost sudije Uzunović
Naredni članakDodik: Donošenje Ustava je vizionarski i hrabar potez, potvrda naše državnosti