SASTANAK PREDSTAVNIKA VLADE HNK SA SINDIKATIMA KORISNIKA BUDŽETA

Na traženje predstavnika sindikalnih organizacija korisnika budžeta Hercegovačko-neretvanskog kantona, danas je u zgradi Vlade HNK održan radni sastanak kojim je predsjedao dr. sc. Nevenko Herceg, premijer. Herceg je, zajedno sa ministrima odgovornim za resore koje predstavljaju predmetni sindikati, ministrima Adnanom Faladžićem, Slađanom Bevandom, dr. sc. Rašidom Hadžovićem i Suadom Balićem, primio čelnike šest sindikalnih organizacija, predstavnike osnovnoga i srednjega obrazovanja, MUP-a i javne uprave: Slavka Lauša, Edinu Čomić, Josipa Milića, Edina Sarajlića, Naila Balića i Karmelu Petković.

Razgovarali su o aktualnim zahtjevima sindikata, i to mogućnostima povećanja plata budžetskim korisnicima, rješavanju pitanja kolektivnog ugovora za osnovno obrazovanje, nastavku realizacije naslijeđenih obaveza isplata po sudskim presudama iz ranijih perioda, raspisivanju konkursa za prijam u stalni radni odnos radnika u osnovnim i srednjim školama te izmjenama Uredbe o naknadama koje nemaju karakter plata. Postignut je visoki stepen saglasnosti o dinamici, načinima i mogućnostima rješavanja svih pet pitanja. Prve će korake Vlada preduzeti na način da će na prvoj narednoj sjednici izmijeniti spomenutu uredbu te donijeti odluku vezanu za spomenuti konkurs koji će biti objavljen do sredine mjeseca novembra, a ostala pitanja riješit će kroz izradu finansijskih dokumenata, u prvom redu kroz planirane izmjene i dopune budžeta za 2021. godinu te izradu budžeta za 2022. godinu.

”Razumijem i poštujem legitimna sindikalna traženja i njihovu argumentaciju, jer cjelokupno društvo trpi posljedice aktuelne energetske i krize sa rastom cijena energenata, što je dovelo do osjetnog povećanja troškova života. Međutim, Vlada nema izbora nego se ponašati u skladu sa ovlastima i budžetskim mogućnostima, a budžetski okvir je takav kakav jest, uslovljen pandemijskom godinom i osjetno smanjenim prilivom sredstava, što je međusobna posljedična veza”, poručio je premijer Herceg, izrazivši nadu u razumijevanje i nastavak konstruktivne saradnje i dijaloga na relaciji Vlada – socijalni partneri.

”Uprkos lošijoj projekciji, planu i punjenju Budžeta za otprilike 15 posto za 2021. godinu, ispoštovali smo preuzete obaveze po potpisanim kolektivnim ugovorima i u ovoj godini povećali poziciju plata budžetskih korisnika za oko 10 miliona KM. Samo površnim iščitavanjem vidljivo je kako za plate i druga davanja zaposlenika u osnovnim i srednjim školama, za oko 3500 korisnika, trenutno izdvajamo 74 miliona KM godišnje, za zaposlenike MUP-a oko 32 miliona, što je gotovo 107 miliona KM budžetskih sredstava”, dodao je Herceg.

Inače, Vlada HNK potpisala je nove kolektivne ugovore sa svim sindikalnim organizacijama, osim sa sindikatima osnovnoga obrazovanja, sa kojima je resorno ministarstvo obrazovanja u završnoj fazi razgovora pa se uskoro očekuje potpisivanje i toga kolektivnog ugovora koji treba popraviti socijalni status zaposlenika u osnovnim školama. Kada je riječ o sudskim presudama odnosno isplatama po tim naslijeđenim obavezama od ranije, Vlada HNK u ovom sazivu dosad je isplatila ukupno 16 miliona KM, što je usporeno kao posljedica pandemije koja je ostavila i još uvijek ostavlja objektivne posljedice na sve segmente društva, tako i na javne finansije.

Na sastanku je ponovo naglašeno kako je Vlada bila, jest i bit će uvijek otvorena za dijalog o čemu svjedoči niz razgovora i susreta sa predstavnicima sindikata koji su doveli do potpisivanja brojnih, usaglašenih, kolektivnih ugovora. Izraženo je uvjerenje u to kako će se, uprkos izazovima sa kojima smo suočeni, kroz nastavak dijaloga iznaći održiva i prihvatljiva rješenja koja će odražavati stvarnost vremena i okolnosti u kojima živimo.

 

Prethodni članakSifet Podžić nije smijenjen
Naredni članakU Trebinju počela da radi Mobilna klinika