Sarajevo zatvoreno za vikend

U Kantonu Sarajevo sinoć u 20.00 časova počelo je djelimično zatvaranje koje će biti okončano u ponedjeljak u 7.00 časova.

Tokom vikenda rade prodavnice sa hranom, apoteke, benzinske pumpe i zdravstvene ustanove.

Dozvoljen je rad i prodavnica hrane za životinje, specijalizovanih prodavnica medicinskih sredstava, veterinarskih proizvoda i opreme i subjekata koji obavljaju veterinarske djelatnosti.

Isto važi i za kantonalna javna komunalna preduzeća i kantonalna javna preduzeća, aerodrom, kopneni prevoz i ostale pomoćne djelatnosti u prevozu, hotele i sličan smještaj uz posluživanje hrane samo za goste koji imaju prijavljen boravak, subjekte koji se bave proizvodnom djelatnosti, subjekte koji se bave pogrebnim i srodnim djelatnostima i gradilišta.

U ovom periodu dozvoljava se rad javnih kuhinja, priprema i dostava hrane i pića do 23.00 časa poslovnim subjektima, u periodu dok traje zabrana, uz poštovanje higijenskih i epidemioloških mjera zaštite.

Sportska takmičenja i treninzi na otvorenom dozvoljeni su tokom trajanja propisane zabrane, ali bez publike. U tržnim centrima dozvoljen je rad poslovnim subjektima koji su izuzeti iz zabrane.

Vlada Kantona Sarajevo donijela je 8. marta mjeru o uvođenju zatvaranja s ciljem suzbijanja širenja virusa korona s obzirom na veoma lošu epidemiološku sliku i veliki broj hospitaliziovanih i zaraženih osoba.

Stanovnicima Kantona Sarajevo kretanje je dozvoljeno od 5.00 do 23.00 časa.

Iz inspekcije je najavljeno da će kontrole biti usklađene sa posljednjim naloženim mjerama, a policijski službenici Uprave policije Kantona Sarajevo će pratiti i pružati podršku u radu inspektorima.