ŠANTIĆEVA DRUGA KUĆA ČUVA USPOMENE NA POETSKOG VELIKANA

Manifestacija „Šantićeva druga kuća“, koja se održava u sklopu Šantićevih večeri poezije sinoć je održana u Gradskoj galeriji u Nevesinju. Priređeno je kulturno-umjetničko veče posvećeno velikom hercegovačkom pjesniku.

Najveći dio manifestacije „Šantićeve večeri poezije“ održava se u Mostaru, a jedno poetsko veče se po tradiciji priređuje u Nevesinje, gradu koji je Šantić mnogo volio i u kojem je napisao svoje najljepše pjesme. Stihove barda hercegovačkog pjesništva govorila je glumica Dragana Matrak Bukvić, a o značaju Šantićevog djela u nastavi srpske književnosti, istorije i kulture predavanje je održao filolog i istoričar umjetnosti Borjan Mitrović.

Posebnu čar večeri dale su etno grupe „Simonida“ i „Sveti Dimitrije“ koje su svojim interpretacijama pobrale aplauze ljubitelja i poštovaoca Šantićeve poezije.

U okviru programa otvorena je i izložba slika bugarskog umjetnika Nikolaja Ruseva.

Manifestaciju su organizovali Opštinski odbor „Prosvjete“, Narodna biblioteka i Radio Nevesinje.

Predsjednik Opštinskog odbora „Prosvjete“ Goran Duka kaže da je ovogodišnji program nešto skromniji zbog aktuelne epidemiološke situacije, ali su posjetioci ipak kroz pjesmu i stih osjetili Šantićev duh i oživjeli uspomene na ovog velikana čija poezija nije imala drugih ambicija nego da bude topla riječ.

− Možemo biti ponosni i srećni što u Nevesinju imamo školovane mlade ljude i etno grupe koje u svakom trenutku mogu napraviti zanimljiv program−istakao je Duka. On je za narednu godinu najavio prvo Šantićevo koncertno veče sa najljepšim stihovima pretočenim u muzičke kompozicije.

Šantićeve večeri poezije nastavljaju se večeras u Mostaru promocijom knjige Gedeona Stajića „Hercegovački vijenac“ i nastupom pjesnika u Vladičanskom dvoru. Manifestacija traje do 18. oktobra.Radionevesinje