Salem Marić: Odluka o osvjetljavanju Starog mosta bojama Zrinjskog neće biti provedena

Iz Gradske uprave Mostara danas je medijima rečeno da je odobreno ovijetljavanje Starog mosta bojama HŠK Zrinjski.

Nedugo nakon toga reagovao je predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić.

U njegovom saopštenju stoji:

“Povodom Odluke Gradske uprave o osvjetljavanju Starog mosta u bojama i grbu HŠK Zrinjski po zahtjevu Hrvatske republikanske stranke Mostar javno pozivam gradonačelnika Grada Mostara, koji je nasjeo na provokaciju i pokušaj unošenja nemira, da obustavi Odluku, koja ima samo za cilj provokacije i narušavanje sigurnosne situacije u Mostaru među građanima što u ovom slučaju izaziva Hrvatska republikanska stranka. Jasno je da Odluka neće biti u mogućnosti da bude provedena i izaziva samo narušavanje sigurnosne situacije i slanja loših poruka iz Mostara.

Odluka kojom Gradonačelnik daje saglasnost za ovakve vrste projiciranja na javnim objektima u Gradu Mostaru nije u skladu sa Zakonom. Podsjećam da na Gradskom vijeću, predloženu Odluku o isticanju obilježja na i unutar objekata Gradske uprave, javnim ustanovama i javnim preduzećima u većinskom vlasništvu Grada Mostara, koju je predložio Klub vijećnika Koalicije za Mostar 2020, koja bi definisala i uredila stvari koje se odnose i na osvjetljavanje objekata kako bi izbjegli ovakve situacije, nije usvojena između ostalih i zbog ne glasanja Hrvatske republikanske stranke kojima je očigledno ovo poslužilo za provokacije i političke obračune. Hrvatska republikanska stranka već na posljednje dvije sjednice Gradskog vijeća pokreće inicijative na štetu za FK Velež, te nastavlja sa ovakvim zahtjevima što predstavlja neodgovornu i ostrašćenu politiku spram Veleža.

Izražavam stav da bi svi bili jako sretni i zadovoljni da je u Mostaru okruženje HŠK Zrinjski i ostalih predstavnika i obilježja određenog broja građana , doživjelo istinsku katarzu u proteklom periodu, pružili ruke suosjećanja i mira prema istini i svemu onome što se dogodilo sa Starim mostom u Mostaru i cjelokupnom starom istorijskom jezgrom. Da su u tom dijelu postignuti istorijski pomaci i koraci ka stvarnom prihvatanju istine i osjećaja za sve ono što je proživio Stari i stanovništvo koje je gravitiralo okosimbola Mostara tada bi bez ikakvih tenzija i emocija bilo moguće čisto u sportskom pogledu projiciranje na Stari most.

Ova Odluka o osvjetljavanju Starog mosta neće biti sprovedena, te molim sve predstavnike građana u Mostaru, da težimo da gradimo i uspostavljamo nove odnose, temeljenje na međusobnom razumijevanju bolnih stvari i postižemo zajedničko povjerenje”, stoji u saopštenju predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara Salema Marića.

Prethodni članakOdobreno – Stari most može zasvijetliti u bojama Zrinjskog
Naredni članakDodik se sastao sa Putinom