Sahranjena najstarija Hercegovka

U selu Šćepan Krst, opština Berkovići, danas je sahranjena najstarija Hercegovka, baka Spasa Đurica koja je juče umrla u 107. godini života.

Baka Spasa, koja je u februaru ove godine napunila 106 godina, rođena je u porodici Vukosav u susjednom selu Dabrica i, prema riječima njenih najmilijih, iako je radila sve teške seoske poslove, preživljavala kako je znala i umjela ratove i ustanke, bila je zdrava žena.

“Baka je često pričala o tome da je samo u Drugom svjetskom ratu njena porodica Vukosav imala strašnu tragediju da iz toga plemena ustaše 1941. godine ubiju 42 njena saplemenika, ali je ukupno sa Vukosavima tada pobijeno 85 srpskih civila samo iz Dabrice, dok je stradanbja bilo i u Šćepan Krstu, što je ona nosila u sjećanju kao jednu svoju tešku traumu”, ispričao nam je prijatelj porodice Đurica, Bilećanin Tomo Medan koji je kasnije, o svome trošku, ovim stradalnicima podigao spomen krst u selu Šćepan Krst.

Baka Spasa nije, međutim, najstarija Hercegovka koja se pamti, naročito ne u Berkovićima, gdje stogodišnjaci nisu rijetkost, jer je prošle godine preminuo starina Milan Milivojević u 104. godini, iz sela Dolovi, ali se još pamti Sava Bjelica iz berkovićkog sela Meče, koji je takođe umro sa 106 godina.

Prethodni članakNEVESINJE: BEZUSLOVNA PODRŠKA PREDSJEDNIKU DODIKU
Naredni članakDodik: Za razliku od Šmita, ja čitam Dejton, ne tumačim ga