SAD uvele sankcije Đokiću, Cvijetinoviću i Peroviću

Ministarstvo finansija SAD-a uvelo je danas sankcije ministru energetike i rudarstva Republike Srpske Petru Đokiću.

Osim Đokića, sankcije su uvedene i članu Izvršnog odbora SNSD-a Savi Cvijetinoviću i šefu Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Dušku Peroviću.

U saopštenju Ministarstva navedena su imena ukupno 10 pojedinaca iz zemalja zapadnog Balkana, a uopšteno je opisano da su uvedene zbog “korupcije i malignog uticaja”.

Prema tekstu saopštenja, Đokiću su uvedene sankcije zbog potpisivanja sporazuma sa Hrvatskom u vezi sa izgradnjom cjevovoda od ruske rafinerije u Hrvatskoj do Broda, što SAD smatraju “antidejtonskim ponašanjem”.

Cvijetinoviću su uvedene sankcije jer je predstavnik kompanije “BN inženjering”, čiji je vlasnik bivši zamjenik šefa vojnog vazdušnog transporta Oružanih snaga Rusije i koja je omogućila slanje helikopterskih motora proizvedenih u Ukrajini u Rusiju.

SAD terete Perovića zbog “lobiranja” za sastanke predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Na spisku se nalazi još nekoliko imena sa prostora Balkana, a među njima su Branisalav Mićunović i Miodrag Davidović iz Crne Gore i Miša Vacić i Nenad Popović iz Srbije.

Prethodni članakPut do uspjeha na m:tel App takmičenju
Naredni članakĆorić: U Kini smo predstavili mogućnost i potencijal Srpske