SAD Sjevernoj Koreji: Vrijeme je razgovore

Sjedinjene Američke Države ponudile su susret Sjevernoj Koreji bez preduvjeta i jasno stavile do znanja da Washington nema neprijateljske namjere prema Pjongjangu, izjavila je u srijedu američki ambasador u Ujedinjenim narodima Linda Thomas – Greenfield kad se Vijeće bezbjednosti sastalo zbog najnovijeg lansiranja projektila Sjeverne Koreje.

“Sjeverna Koreja se mora pridržavati rezolucija Vijeća bezbjednosti i vrijeme je da se uključi u održiv i sadržajan dijalog prema cilju potpune denuklearizacije Korejskog poluotoka”, rekla je Thomas-Greenfield novinarima i dodala da je administracija predsjednika Joea Bidena “spremna za ozbiljnu i trajnu diplomatiju”.

Članovi Evropskog savjta – Francuska, Estonija i Irska – takođe su pozvali Sjevernu Koreju da se “smisleno angažuje” s opetovanim ponudama za dijalog Sjedinjenih Država i Južne Koreje.

Misija Sjeverne Koreje pri Ujedinjenim narodima u New Yorku nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar primjedbi Thomasa-Greenfielda.

Sjeverna Koreja podvrgnuta je sankcijama UN-a od 2006. godine koje su se stalno jačale u pokušaju da se prekine finansiranje programa nuklearnih i balističkih projektila Pjongjanga. Mjere uključuju zabranu lansiranja balističkih projektila. Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un i tadašnji američki Predsjednik Donald Trump sastali su se tri puta 2018. i 2019., ali nisu uspjeli postići napredak.

Sjeverna Koreja u utorak je ispalila novu, manju balističku raketu s podmornice, što je navelo Sjedinjene Države i Veliku Britaniju da u srijedu pokrenu to pitanje u 15-članom Vijeću bezbjednosti UN-a.

Prethodni članakDanas nastavak suđenja Draganu Mektiću
Naredni članakOd danas prijava za treću dozu vakcine: Trebinjci u borbi protiv korona virusa